DELA
Foto: John Eriksson

När blir fotbollen jämställd?

Den mansdominerade fotbollen blir allt mindre mansdominerad.
Men IFK Mariehamn har färre ungdomslag på flicksidan än någonsin tidigare. Varför?

Jämställdhet inom fotbollen är viktigt. Flickor och kvinnor behandlas sämre än pojkarna och männen.

Ett tydligt exempel är under fotbollsgalan Ballon D’Or år 2018 när norska Ada Hegerberg, som utsågs till bästa damfotbollsspelare det året, blev ombedd av programledaren att twerka framför publiken. Sånt är inte okej. Hur ser jämställdheten ut inom sporten på Åland?

Hösten 2019 gjorde Ålands Fotbollförbund (ÅFF) en kartläggning av jämställdheten inom åländsk fotboll, varvid över 60 aktiva intervjuades. Flera av de svarande var missnöjda med de möjligheter eller snarare uteblivna möjligheter, som flickor och kvinnor möttes av.

Flera av de intervjuade ansåg att den åländska fotbollen inte är jämställd. Aktiva från föreningar runt om i landskapet berättade hur pojkarna värderas högre. I vissa föreningar finns endast pojklag och frågor kring jämställdheten blir således utanför blickfånget.

En kvinnlig tränare påpekade att flickorna hade färre antal träningar per vecka än vad pojkarna hade, vilket påverkade hur bra fotbollsspelare flickorna blir. Hon ställde en retorisk fråga: ”Varför ska pojkarna ha bättre träningsmöjligheter än flickorna?”. Vill flickorna inte träna lika ofta som pojkarna?

Svarspersonerna berättade även att kvinnor aktiva i föreningens styrelse inte var ansvariga för det fotbollsmässiga, utan skötte om det praktiska istället.

Julia Andersson , styrelsemedlem i Åland United, var en av ledarna vid fotbollsskolan Annica Sjölund Summer Camp vid Markusböle Idrottsplan den 11–13 augusti. Inte heller hon anser att den åländska fotbollen är jämställd.

Andersson lyfter fram den ekonomiska aspekten som en orsak till ojämlikheten. ”Det finns två ligalag på Åland, ett i damernas liga och ett i herrarnas. Varför ges inte lagen samma ekonomiska förutsättningar?”, säger hon.

Andersson får medhåll av Anne Ahlefelt, projektledare för ”På samma linje”, som hjälper föreningar och förbund inom idrott att bli bättre på jämställdhet, jämlikhet och inkludering. Ahlefelt har i samarbete med föreningar runt om i Svenskfinland utfört liknande kartläggningar.

Ahlefelt är inte förvånad över slutsatserna som ÅFF hade kommit fram till i undersökningen förra hösten. Åland är inget undantag beträffande bristande jämställdhet inom fotbollen.

Vad måste ske för att den åländska fotbollen ska bli mer jämställd?

Ett alternativ kan vara att aktivera flera kvinnor inom föreningarna. Som tränare, styrelsemedlemmar och lagledare kan de påverka flickornas vilja och möjligheter att utvecklas som spelare. Flickorna behöver kvinnliga förebilder för att se en framtid inom sporten.

Ekenäs IF (EIF) har ambitionen att fler flickor blir aktiva inom fotbollen. Föreningen är med i ”På samma linje” och vill även att fler kvinnor ska bli aktiva som tränare. Motivet till den nya ambitionen är att verksamheten inte på alla plan uppfattas som jämställd och inkluderande.

Den västnyländska idrottsföreningen kan jämföras med den åländska grönvita motsvarigheten IFK Mariehamn. EIF är liksom IFK den största klubben i regionen. Om Ekenäsföreningen kan förverkliga sina ambitioner om jämställdhet, borde Mariehamnsklubben även kunna verkställa liknande projekt.

Spelarna i EIF:s damlag tycker att situationen kring jämställdheten är en annan idag än vad den var när de började i klubben. Damlaget uppmärksammas på ett helt annat sätt än tidigare. Bland dem som ÅFF intervjuade förra hösten var det få damspelare som gav ett liknande svar som spelarna från Ekenäs.

Thomas Fonsell , föreningschef vid IFK Mariehamn, säger att klubben samarbetar med ”På samma linje”. IFK hade fem flicklag förra säsongen medan man nu har ett mer. Fonsell tillägger att föreningen har ambitioner att växa på flicksidan.

Enligt ÅFF har IFK ändå färre ungdomslag på flicksidan än någonsin tidigare. Det här är en oroväckande trend som måste brytas.

Det är viktigt att den åländska fotbollsvärlden bryr sig om en jämställd verksamhet. Jämställdheten, som en svarsperson uttryckte det, får inte bli utanför blickfånget.

Fotboll är inte en sport endast för männen. När fler tjejer och kvinnor aktiverar sig, kan fotbollen bli mera jämställd på Åland än vad den är nu.