DELA
Foto: Gaelle Marcel/Unsplash

Myndigheter ska inte kratta manegen för sociala mediejättar

Myndigheter som upprätthåller Facebooksidor bidrar till risken för att medborgarnas personuppgifter hamnar i fel händer. Vill man vara delaktig i det offentliga livet – på Åland eller någon annanstans – ska det inte vara ett villkor att man har konton i sociala medier.

”Lägg ner era Facebooksidor före årsskiftet”: det är den tyska dataskyddsmyndighetens starka rekommendation till landets myndigheter.

Orsaken är att Facebooksidorna utgör ett brott mot EU:s dataskyddsförordning, GDPR, som skyddar medborgarnas personuppgifter. Via Facebook kanaliseras personuppgifterna till USA, däribland till USA:s underrättelsetjänst.

– Det är helt enkelt inte möjligt att använda Facebooksidor på det viset att det inte läcker persondata, säger Elias Aarnio, vice ordförande för den ideella organisationen Electronic Frontier Finland, som arbetar för medborgares dataskydd, till SPT.

 

Landskapsregeringen, Mariehamns stad, Jomala kommun, ÅHS, ÅMHM och Godby och Kyrkby högstadieskola är några av de offentliga aktörer på Åland som har sidor på Facebook, även om inte alla uppdaterar dem särskilt aktivt. ”Vi är noga med att respektera din och andra personers integritet, så vi ber dig att inte lämna ut personuppgifter då du skriver kommentarer”, heter det på landskapsregeringens Facebooksida.

Men problemet kan inte lösas enbart genom att myndigheten själv är vaksam på vad den lägger ut och på kommentarer från användarna. Det uppstår redan när användarna skapar ett konto på Facebook.

 

Frågan är om det längre är möjligt att till fullo delta i samhället och det offentliga livet på Åland utan att vara med i sociala medier. Tidigare i veckan höll jordbruksbyrån en presentation om CAP-strategiplanen på sin egen Facebooksida. Sin ”officiella” Facebooksida, vilket är ett begrepp som borde problematiseras.

Facebook är ingen myndighet och inget allmännyttigt företag. Det är ett privat, vinstdrivande, amerikanskt bolag som säljer användarnas information. Det borde inte vara nödvändigt för åländska jordbrukare att överlåta sina personuppgifter till dem för att kunna hålla sig à jour med vad som händer med säg investeringsstöden. Och återigen: om myndigheter som upprätthåller Facebooksidor därigenom bryter mot GDPR lär det knappast hjälpa om de kallar sina Facebooksidor ”officiella”.

 

Hur mycket är vi redo att offra för att kunna sprida och dela information på enklaste sätt? Åland firar just nu 100 år av självstyrelse under parollen ”100 år av egensinne”.

Men hur egensinnigt är det att göra kommunikationen mellan myndigheter, företag, föreningar och enskilda på Åland så beroende av en amerikansk aktör vars enda syfte är att maximera annonsintäkter och komma undan skatt?

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp