DELA

Moderat valfläsk tidigt i pannan

Nå, nu börjar det fräsa i pannan av ett riktigt gammaldags hederligt valfläsk. Tidigt ute är de också, Moderaterna.
Just nu är läget i lagtinget högst intressant. När landskapsregeringen tog beslut om tilläggsbudgeten fick man rösta i två frågor, en inte helt vanlig företeelse för den här landskapsregeringen. I bägge frågorna har Moderaterna en bild av verkligheten och Centern och Socialdemokraterna en annan.

Det är ju inte så konstigt, i en regering som förenar ett utpräglat mittenparti som Centern, ett vänsterparti som Socialdemokraterna och ett alltmer borgerligt Moderaterna.
Det intressanta är att Moderaternas Gun-Mari Lindholm helt hastigt presenterade ett kompromissförslag som man inte på något sätt förankrat någonstans, som redan utretts av trafikavdelningen och avskrivits, som delar opinionen på Jurmo och Åva mitt itu, och som i verkligheten förmodligen inte blir av.

Det gör hon fem före regeringen ska behandla frågan, så att det ser ut som om ett halvhjärtat moderat initiativ verkligen är på riktigt, och samtidigt som man på oklara grunder säger nej till en ny Vårdö-bro, och överlåter till oppositionen i lagtinget att fatta beslut om hur det ska gå.

En inte helt oviktig komponent i sammanhanget är att det spirande samarbetet mellan Moderater och Liberaler på detta sätt kan gödas av ett samförstånd i en stor och dyr fråga, där det kan se ut som om man sparar pengar. Låt vara att man då gör det mot rekommendationerna från två fristående konsultföretag.
Går det så är det plötsligt Ålands framtid som har vågmästarrollen vad gäller en av de dyraste och långsiktigaste investeringarna på åländsk infrastruktur, en ny eller renoverad Vårdö-bro.

Ska man ställa katten på bordet vad gäller förbindelsen Åva-Jurmo, så är det så här: När den förra regeringen drog igång planeringen så trodde man kanske att det fortfarande fanns pengar för riktigt dyra satsningar på väldigt små grupper. Det är begripligt att Veronica Thörnroos (C), som jobbat med projektet över två mandatperioder, står fast vid det. I dagens ekonomiska läge är det orimligt att bygga något så dyrt, för så få, när det finns andra saker som är mer akuta och berör så många fler, och när dessutom trafiken Jurmo-Åva är hyfsad som den är.

Egentligen är man i regeringen överens så här långt. Det kosmetiska och överslätande, det är att förespegla ett projekt som egentligen inte finns, som nån slags billigt tröstpris, för att man inte vill säga till Jurmo-borna som det är, att de är för långt borta och för få för att man ska satsa ytterligare miljoner på projektet.

Kan denna strategi hoppa upp och bita Åland i svansen, den dag hela fasta Åland är för litet och för långt borta? Javisst. Ändå finns det inte så mycket annat att göra än att prioritera.
Räkna med att det kommer att bli mycket mer av den varan, och att de stora investeringarna kommer att styras dels till det absolut nödvändiga, det som kan betala sig inom en rimlig tid, och det som bygger en utveckling som står på egna ben.

Och det handlar inte om vad någon vill, utan vad man måste.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax