DELA
Foto: Stefan Öhberg

Matsvinnet måste tyglas

Vi får höra som barn att man ska äta upp det som man har lagt på tallriken, men vuxenvärlden inte lever som den lär.

Vi måste gemensamt göra upp med matsvinnet – för vår miljös skull.
Sluta flyga, ta cykeln istället för bilen eller äta en vegetarisk kost. Det finns mycket man kan göra för att minska på sitt miljöavtryck. Men med tanke på att finländarna kastar bort 24 kilogram mat per person och år så är kanske den enklaste miljögärningen att inte i onödan slänga den mat man ändå har köpt.

Från produktion till konsument uppgår det totala matsvinnet till cirka 450 miljoner kilogram per år i Finland. I miljöpåverkan motsvarar det lika mycket som 400 000 personbilars årliga utsläpp. Detta enligt Naturresursinstitutet.

En del av maten hamnar i soporna på grund av lagar och föreskrifter. Därför är det välkommet att riksregeringen nu, inom ramarna för FN:s mål för hållbar utveckling, tar itu med matsvinnet med hårdhandskarna. Målet är att matsvinnet ska vara halverat år 2030.

I måndags publicerade riksregeringen en utredning som pekar på att man genom små ändringar i lagboken kan se till att mindre mat slängs bort i onödan – utan att tumma på livsmedelssäkerheten. Att tillåta försäljning av buffémat som kylts ner är ett konkret exempel på en lagändring som framförts. Flera av förslagen kräver dock en lagändring på EU-nivå.

Men faktum kvarstår, den största delen av maten går faktiskt till spillo hemma hos dig och mig. För att FN:s mål ska uppnås måste vi, privatpersoner och konsumenter tillsammans med producenter och myndigheter tillsammans gå in för att strypa matsvinnet.

Så gott som alla finländare har tillgång till ett kylskåp och en frysbox. På de flesta av de livsmedelsprodukter som vi köper står ett bäst-före-datum. Ändå slänger finländaren bort mat till ett värde av 125 euro varje år. Lättja eller okunskap, oavsett anledning är det ett oacceptabelt slöseri med resurser.

Vi måste bli bättre på att hålla koll på vad man har i sitt kylskåp, planera vårt handlande och våga lita på våra sinnen innan vi slänger mat. I det långa loppet är det en stor tjänst mot både miljön och vår ekonomi.