DELA
Foto: Unsplash

Många och stora frågetecken kring Ryssland–olyckan

En oklar olycka som innefattar kärnkraft och strålning. Mindre än 500 kilometer från Finland.
Rysslands mörkläggning av potentiellt internationella katastrofer är oroväckande.

I tisdags beslöt ryska myndigheter att invånarna i Njonoksa ska evakueras. Det skedde fem dagar efter kärnvapenolyckan på den militära testanläggningen vid Vita havet.

”Att förstå exakt vad som hänt går inte. Precis som under Tjernobylkatastrofen ljuger makthavarna. Vad vi vet är att denna robot är ett flygande Tjernobyl”, skriver den ryska journalisten Julia Latynina i oberoende Novaja Gazeta, återgiven av Anna-Lena Laurén i Hbl.

Olyckan, som skedde i torsdags förra veckan, dödade fem personer och orsakade strålning som tillfälligt höjde strålningsradarn i en stad 25 mil bort. Vid samma tidpunkt blev det ett avbrott i Moskvas tv-kanaler, varningsmeddelanden dök upp om om att folk skulle hålla sig inne på grund av stormvarning.

Enligt New York Times tog det två dagar innan ett statligt kärnkraftsbolag, Rosatom, bekräftade att olyckan involverat just det – kärnkraft. Men den nyheten nådde inte ens alla ryska nyhetsstationer och ett av de största mediehusen gav segmentet bara 36 sekunder av sändningstid.

Men en olycka av den här magnituden gick inte att dölja. Både ljuset på himlen och ryktena spreds snabbt till resten av världen.

Tidiga uppgifter från ryska försvarsministeriet sade att det rört sig om ett test av en jetmotor driven av flytande bränsle. Enligt amerikansk underrättelsetjänst ske explosionen ha berott på ett misslyckat test av en prototyp till kryssningsroboten Burevestnik. Ryssland har dock inte bekräftat uppgiften.

Kritiken mot hemlighetsmakeriet är stor.

”Vi har ett mini Fukushima precis bredvis oss och de låtsas som att inget läskigt har hänt”, skriver en boende i närliggande staden Severodvinsk på ett socialt medieforum. Det var i den här staden som strålningsmätaren gick från det normala 0,11 till 2 millisievert efter olyckan. Även om det är för låga nivåer för att orsaka strålningsrelaterade sjukdomar så har administrationen nu raderat informationen på nätet.

”Att lämna så lite information som möjligt, eller ge felaktiga och medvetet vilseledande uppgifter, går helt i linje med det ryska försvarsministeriets tidigare agerande”, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker, till Hbl.

Men nu gäller det inte bara Rysslands inre angelägenheter. Staden Severodvinsk ligger 450 kilometer från den finska gränsen. Tjernobyl ligger 1 300 kilometer från Finland och både spår och oro efter den olyckan står att finna än idag.

Den nya HBO–miniserien ”Chernobyl” har gett strålningsrelaterade olyckor nytt liv hos en ung generation som inte ens var födda när en av de fyra reaktorerna på kärnkraftverket exploderade 1986. Men den fungerar som en skrämmande påminnelse om hur fel det kan gå och hur allvarliga samt långväga konsekvenserna blir.

Även då försökte dåvarande Sovjetunionen hålla olyckan hemlig, tills strålningshalterna registrerades hos svenska kärnkraftverket Forsmark och katastrofen var ett internationellt känt faktum.

Än i dag är strålningen på vissa ställen livsfarlig i Tjernobyl och älg, vildsvin, fisk, vilda bär och svamp i både Finland och Sverige innehöll radioaktivt cesium många år efter olyckan.

Nu var det inte en reaktor som exploderade i norra Ryssland i torsdags, men detaljerna är fortfarande för knapphändiga för att man kan skapa sig en bild av hur allvarlig olyckan faktiskt var – och vilka konsekvenser det kan tänkas ha för närliggande områden. Även Åland.

Det är mer än skrämmande. En explosion som innefattar strålning är inte bara upp till ryska myndigheter att hantera. Det kan sprida sig långt bortom både nationella och politiska gränser. Vi har rätt att veta.