DELA
Foto: Janwikifoto/Wikimedia CommonsANINGSLÖS Sveriges utrikesminister Margot Wallström drogs in i skandalen kring fackförbundet Kommunal.

Man slutar aldrig att förvånas över pamparna

När Aftonbladet avslöjade fackförbundet Kommunals alla märkliga affärer med lyxkrogar, spritfester och lägenhetsaffärer var det inte utan att man tog sig för pannan. Den svenska fackföreningsrörelsen har varit drabbad av pamp-skandaler ett flertal gånger genom åren, men att en ny, och så omfattande, skandal skulle rullas upp i vår upplysta tid förvånar.

Kompisfixande med lägenheter, dyra restaurangbesök med gott om sprit på borden, satsningar på lyxkrog för hundratals miljoner – och ingen i Kommunals ledning trodde uppenbarligen att det skulle komma ut.

Hur dum får man vara?

För ett fackförbund som företräder en halv miljon medlemmar, många lågavlönade kvinnor, är det förstås moraliskt förkastligt att bete sig på det sättet. Tredje vice ordföranden har redan fått gå, och frågan är inte om utan när också ordförande Annelie Nordström får packa ihop sina saker och dra sig tillbaka.

Enligt Aftonbladet har 5 000 medlemmar lämnat Kommunal sedan skandalen avslöjades.

Ofta har beteende som detta kallats för pampvälde. Folkvalda som helt tappat verklighetsförankringen och beter sig hur de vill med medlemmarnas pengar. Märkbart ofta har pamparna hittats i den svenska arbetarrörelsen. Från Transports Hans Ericsons bjudresor på 70-talet via Björn Rosengrens ”jag visste inte att det var en porrklubb” på 90-talet till Kommunal i dag.

Oftast har dock det närstående Socialdemokratiska partiet klarat sig förhållandevis oskatt genom dessa ärenden (även om det har haft sina egna affärer). Det är som är nytt den här gången är att skandalen snabbt spred sig in i sossarnas absoluta topp, via den lägenhet som utrikesminister Margot Wallström hyr av Kommunal.

Wallström hävdar att hon försäkrat sig om att hon inte gått före någon i bostadskön och att Kommunal ljuger och inte går att lita på. Annelie Nordström menar att Wallström missförstått.

Alldeles oavsett måste man fråga hur aningslös Margot Wallström är. Trodde hon verkligen att det går så snabbt att få en centralt belägen lägenhet i Stockholms innerstad utan att det är en kompistjänst, arbetarrörelsekompisar emellan?

Wallström, som tjänade många miljoner under sina år i EU och FN, borde förstås gjort som ”vanliga” stockholmare och köpt sig en lägenhet i stället för att få en från sina kompisar i Kommunal. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet säger till DN att Wallström gjort sig skyldig till brott: ”Det är solklart att det är en muta och vad som kallas ”high level corruption”. Det är så vanligt i Sverige att de flesta inte ens uppfattar det som korruption. I Sverige fälls man nästan bara för ”low level corruption” – du får en tusenlapp, ett kylskåp eller så – sådant som småfurirer och mellanchefer sysslar med”.

Frågetecknen kring utrikesministern skapar nya problem för den svenska regeringen och Stefan Löfven. Opinionssiffrorna för regeringen och för Löfven själv är rekordlåga, men ett ljus i mörkret har varit just Wallström.

Om Kommunalaffären nu drar in Wallström i pampträsket finns risk för att regeringen inte orkar resa sig från smällen.