DELA
Foto: Jonas EdsvikFEMJ DAGAR Nya Åland kommer också fortsättningsvis att ges ut som papperstidning fem dagar i veckan.

Man ska kunna göra rätt när det blir fel

Medievärlden är i konstant förändring. Alla tidningshus famlar efter rätt väg framåt i den nya tiden. Också vi.
Att försöka staka ut framtiden för en tidning har aldrig varit svårare än det är just nu. Alla testar olika lösningar för att finna den gyllene vägen framåt, vägen som gör att det minskande papperstidningsläsandets intäkter kan föras över till de digitala kanalerna på hemsidor och i e-tidningar och appar.

Vi här på Nya Åland har också funderat och provat en rad olika lösningar. En del har funkat bra, de är numera vardag, andra har efter en tid fått förpassats till papperskorgen.

I dag meddelar vi att våra storägare, Anders Wiklöf och Konstsamfundet, vill att vår papperstidning ska fortsätta att komma ut fem dagar i veckan. Det är ett bra beslut, och det sägs trots att undertecknad både var med om att fatta beslutet om tredagarsutgivning och tyckte det var bra.

Men man ska kunna konstatera att man har fel. Reaktionerna från er, våra läsare, har varit tydlig: vi gick för fort fram.

Som chefredaktör är det då skönt att kunna konstatera att vi har ägare som värnar vår produkt och varumärket Nya Åland och ger oss möjligheten att ändra det beslutet.

Men det är som sagt svårt att navigera i den ständigt pågående transformationen av medievärlden. I förra veckan presenterade den svenska regeringens medieutredning en delrapport. Den slår fast att utvecklingen går snabbt. Man har räknat på upplageutvecklingen i Sverige och konstaterar att de svenska papperstidningarna förväntas försvinna över en period om fem till tio år. Prognosen är till exempel att Aftonbladet slutar med papperstidning 2017 och Expressen 2023. Kom då ihåg att Aftonbladet snuddade vid en upplaga på 450 000 exemplar per dag så sent som 2006.

”Den bedömningen vi gör är att tidningen antingen läggs ned gradvis med utgivningsdagar som minskas, medan andra lägger ned helt inom en överskådlig period”, säger utredaren Anette Novak till branschtidningen Resume.

Att utvecklingen går åt det här hållet är lika tydligt som ofrånkomligt. I framtiden kommer ytterst få, om ens någon, dagstidning att tryckas på papper. Anledningarna är främst två, dels är det dyrt att trycka och distribuera tidningar, dels – och det är viktigare – har mobiler, surfplattor och datorer i grunden förändrat den stora massans sätt att konsumera medier.

Det är inte heller bara tidningar som är satta under press av utvecklingen. För linjär tv, kanalerna, är utvecklingen inte lika långt framskriden, men hastigheten i övergången till Internetströmmat tittande går väldigt snabbt. I förrgår konstaterades, också det i Resume, att tre av fyra svenskar i åldern 15 till 74 år konsumerar strömmad musik eller rörlig bild från leverantörer som Netflix, Spotify och Youtube. Var tredje hushåll har ett abonnemang från någon av de två förstnämnda.

Vårt beteende har i grunden förändrats. Och det måste vi som vill ha din uppmärksamhet anpassa oss till.

Men det handlar om tajming. Åland är inte Sverige, Geta inte Mariehamn och en 15-åring inte en pensionär. Det handlar om att erbjuda tjänster både brett och rätt.

Vi var för snabba ur startblocken. Nu rättar vi till det misstaget och fortsätter att komma ut med papperstidning i fem dagar varje vecka. Men självklart fortsätter vi också att satsa i de digitala kanalerna.

Ålands bästa tidning ska kunna konsumeras av vem som helst, när som helst och var som helst.