DELA
Foto: Ida K Jansson

Lögnaktiga argument mot höjd klumpsumma

Alla kan vi komparera lögn: Lögn, förbannad lögn och statistik.

All statistik är självfallet inte lögn, men en del av oss är bra på att svänga sig med siffror.
När riksdagens grundlagsutskott var på Åland förra veckan meddelade de sannfinländska ledamöterna att de inte stöder en höjd klumpsumma. Det var inte oväntat i sig, även om de andra i utskottet tyckte tillfället var illa valt. Grundlagsutskottet har nämligen inget med saken att göra.

Intressant däremot är ledamoten Leena Meris argument. Varför skulle hon stöda mera pengar till skuldfria Åland när hennes egen hemkommun har 100 miljoner i skuld?

Det låter bestickande. För även om landskapets budget har gått på minus en tid så finns det inga lån. Ännu. Medan staden Hyvinge som sagt har stora skulder. Men Leena Meri luras!

Hyvinge , med 46 500 invånare, har lån på 100 miljoner euro. De åländska kommunerna, med 29.000 invånare, har lån på 54 miljoner euro. Samma nivå på skuldsättningen.

Mariehamn har enligt statistikcentralen lån per invånare på 2 696 euro. Hyvinge 2 464 euro. Vad säger Meri om det?

Och varför nöja sig med Mariehamn som jämförelseobjekt? Varför inte Kökar, med över 8 000 euro i lån per invånare. Det säger väl ändå någonting om hur illa ställt det är! Med Leena Meris sätt att resonera måste Åland vara värt en hel massa mer pengar.

Med statistik kan man få fram i stort sett vad man vill, beroende på hur man jämför. Men det går inte att jämföra en kommun, Hyvinge, med ett självstyrt landskap, Åland. Uppgifterna är helt olika. Det borde en medlem av riksdagens grundlagsutskott ha åtminstone ett litet hum om.

Varför drog hon inte till med att landskapet är skuldfritt medan staten håller på att drunkna i lån? Det är ett ofrånkomligt faktum. Vad kan man då ”försvara” sig med från åländsk sida?

Inte heller den jämförelsen är så enkelt entydig som den kan verka vid första påseendet. Statsskulden är stor, ja, men ålänningarna är med och betalar av på den på samma sätt som alla andra invånare i landet. Eller bidrar till att den ökar på samma sätt som alla andra.

När skulden skall betalas av så sker det med skattepengar. Och statsskatten är densamma i hela landet, också på Åland, det har man på rikshåll varit väldigt noga med.

Riksdagsledamoten Leena Meri kan antagligen mer än hon låtsas om, men det sitter ju bra hos väljarna, de av sannfinländsk art, att säga att varför skall ni på Åland, som är rika, få mera pengar när vi andra drunknar i skulder.

Vad det handlar om är rätt och slätt att man inte vill – och kanske inte heller orkar sätta sig in i frågan – och då duger alla argument, som låter bra och som går hem hos väljare som inte är insatta i det finstilta. Det ger förhoppningsvis röster.

Det kallas populism. Det är inte seriöst. Men det är en del av den verklighet vi lever i, tyvärr.