DELA

Lindra oron för de mest utsatta i vården

Eftervalsstiltjen i den åländska politiken är över. Lagtingsdebatten om tilläggsbudgeten blev hård.
När landskapsregeringen i förra veckan lade fram sin tilläggsbudget, eller omställningsbudget som den döpts till, kunde konstateras att de två ledande partierna, Socialdemokraterna och Centern, båda fått ge avkall på hjärtefrågor.
För Centern handlade det om avbytarna i jordbruket och indragningar i skärgårdstrafiken. För Sossarna en ytterst försiktig start av den tandvårdsreform som utlovades i valrörelsen samt kostnadshöjningar och det slopade sjukkostnadsavdraget. Båda partierna fick som väntat hård kritik av oppositionen i gårdagens debatt i lagtinget.
Att det skulle bli indragningar kan inte kommit som någon överraskning för varken opposition eller väljare. Omvärlden skakar inför valutakrisen i Europa, oljepriset närmast skenar och framtiden ter sig fullständigt oviss.
I tider av ovisshet är det viktigt att de styrande visar ledarskap och med tydlig hand pekar ut riktningen. Men det är också viktigt att man i nedskärningstider tänker extra mycket på de svagaste i samhället. Här har kritiken mot regerings sparplaner inom ÅHS och avdraget uppenbarligen träffat. I gårdagens debatt menade lantrådet Camilla Gunell att man ska hålla extra noga uppsikt över hur åtgärderna drabbar patienterna.

Det stora problemet med sjukkostnadsavdraget har varit att det varit allt för brett. Allt från glasögon till akutvård har dragit av, oavsett vilken inkomsts avdragsyrkaren haft. Lägg därtill att alla patienter i sjukvården har grundavdraget i deklarationen, återbäringen från FPA samt högkostnadsskyddet för sjukvård. Det är ett snårigt system, för att underdriva.
Att avskaffa sjukdomsavdraget är sunt – i spartider måste man prioritera – och då får även vissa omsorgsposter stryka på foten.
Men regeringen har haft fler möjligheter att lindra oron för de som har det sämst ställt. Högkostnadsskyddet är ett utmärkt exempel på ett verktyg för att de som ofta söker vård får en lindrigare börda att bära. I dag ligger avdraget på 325 euro för personer mellan 18 och 65 år, 120 för pensionärer, sjukpensionärer och barn. Det kunde gott sänkas. Som jämförelse har Stockholms läns landsting 900 kronor i högkostnadsskydd för sjukvården och samtliga barn räknas in i samma kostnadsskydd.

När det gäller tandvårdsreformen, som var Sossarnas stora vallöfte, vet svekdebatten i dag inga gränser. I allehanda kommentarer krävs avgångar från lantråd och socialminister, från ledarhåll kallas det ”ett totalt politiskt haveri”. Måhända är kraven och omdömena rättmätiga, men att kräva avgångar eller att bedöma en regerings duglighet redan fem månader in i en fyra år lång mandatperiod är väl magstarkt.
Alla med minsta insikt i politiken vet nog väl att politik är ett maskineri som tar tid. Socialdemokraterna stack ut hakan i en annars förbluffade tam valrörelse som dessutom var tom på vallöften. Det kommer partiet i allmänhet och Camilla Gunell i synnerhet att få svara för i nästa valrörelse.
Men det är först då det är rimligt att fullt ut betygsätta hur regeringens olika partier skött sina uppgifter och levt upp till det de utlovade i höstas. Då kommer väljarnas dom över en genomförd eller icke genomförd tandvårdsreform. Och det är väljarnas dom som räknas.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax