DELA

Låt oss säga nej, så högt och roligt vi kan

I Finland vill Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini bli statsminister. I Sverige marscherar företrädare för ett öppet nazistiskt parti på 1:a maj. I Ungern regerar de högerextrema, med de rent nazistiska i hälarna. I Frankrike har Le Pens rasistparti nya framgångar.
Vart är vi på väg i Europa, vi som trodde att åtminstone nazismen var ett gissel våra samhällen vuxit ifrån? Och hur ska vi reagera för att denna gång svara på hotet utan att föda hatet?
I Jönköping, där nazisterna marscherade, ringde kyrkklockorna för hotande fara. Demonstrerande människor vände ryggen till, när Jimmie Åkesson skulle tala, och över honom dinglade en helikopterburen pizza.

Nazisterna möttes också av våld från motdemonstranter. Stämningen var ful och hotfull, från bägge sidor, vilket återigen ger möjligheter för debattörer på högerkanten att komma med de där jämförelserna om hur höger- och vänsterextrema är av samma skrot och korn.
Låt oss tänka lite längre.
Att demonstrera mot nazister och rasister är legitimt. Det är rätt sak att göra. Flera borde göra det, och det duger inte att göra vänsterns motdemonstranter ansvariga för sina extremister, om inte högern samtidigt axlar ansvaret för de högerextrema.
Så enkelt är det.
Fördöm först det mest onda. En borgerlig politiker är inte nazist, och anti-rasist på vänsterkanten är inte terrorist.

Nazismen är en genomusel, motbjudande och våldsam ideologi, vars framgång i Europa ledde fram till det mest väldokumenterade folkmordet i världshistorien.
Om vi inte nu visar tydligt och klart att vi inte vill vara med om det flera gånger, då är det de som tiger och skyller på andra som mer än någon annan får ta på sig ansvaret för framtiden.

Det är nu vi ska protestera. Det är nu vi ska stå eniga mot rasism, fascism och nazism, inte splittrade och handfallna, med ett indignationens finger darrande mot dem som demonstrerar på fel sätt.
Låt oss rikta allt vi har mot dem som vill andra illa. Låt oss skratta åt dem och göra dem löjliga. Låt oss komma med våra allra bästa argument. Låt oss stå på våra gator och säga; vi backar inte inte. Gator är för alla.

Låt oss göra detta utan våld. Mahatma Gandhi sade att det krävs ett större mod för att inte svara på våld med våld, än för att slå tillbaka. Jesus föreslog att man skulle vända andra kinden till.
I dagens mediatäta twittersamhälle kan det vara en mycket effektiv politisk metod.
Låt oss vara vuxna i vårt ansvartagande, och barn i vår indignation.
I Fänrik Ståls sägner får den i sinnet enkla soldaten Sven Dufva anvisningen: ”Släpp ingen jävel över bron.” Hans vapen var geväret och bajonetten.
Vi har bättre grejer att komma med. Tankar, ord, solidaritet, sammanhållning.
Låt oss göra motstånd så att alla flaggviftande hakkorsfjantar kryper ner under stenarna de kom ifrån. Låt oss vara bättre.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax