DELA
Foto: Unsplash
.

Läs en förbjuden bok

”Banned books week”, veckan för förbjudna böcker, har i höst uppmärksammats för första gången i Norden. Även om veckan nu är över är det alltid lika viktigt att stå upp för fri tillgång på information, bildning och idéer.Till exempel genom att läsa en förbjuden bok.

”Banned books week” har funnits i USA sedan år 1982. Det årliga evenemanget syftar till att belysa värdet av fri och öppen tillgång till information. I USA samlas bibliotekarier, lärare, författare, förläggare, bokhandlar och läsare med målet att stå upp för allas möjlighet att fritt kunna söka upp och uttrycka idéer.

Internationellt har de olika Pen-organisationerna för yttrandefrihet lyft bokförbud i olika former under många år. I mitten av oktober uppmärksammades ”Banned books week” för första gången i Sverige, genom ett samarbete mellan Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.

Gensvaret bland bibliotek, skolor, bokhandlar och andra verksamheter i Sverige har varit stort, säger Svenska Pens verksamhetsledare Hanna Nordell. Hon tror det delvis beror på att allt fler enskilda boktitlar i snabb takt beläggs med förbud i USA.

– Men också liknande tendenser i Sverige med polarisering och en ängslighet kring framför allt barn- och ungdomslitteratur, säger hon till Biblioteksbladet.

Mellan juli och december 2022 förbjöds nästan 1 500 nya böcker i olika amerikanska delstater, enligt en rapport från Pen America. Just nu pågår starka initiativ från den kristna högern i USA som inriktar sig på att få böcker som berör hbtqia+-frågor förbjudna i skolor och på bibliotek.

30 procent av de böcker som förbjöds under andra halvan av 2022 berörde frågor om rasism eller handlade om icke-vita karaktärer. 26 procent av boktitlarna innehöll hbtqia+-karaktärer eller berörde temat på andra sätt.

”I överväldigande utsträckning fortsätter förbuden rikta in sig på berättelser av och om icke-vita personer och hbtq+-individer”, skriver Pen America i rapporten.

Pen America har en lista på saker att göra för att kämpa emot bokförbuden. Många av förslagen syftar att riva upp lokala beslut att förbjuda böcker bland annat i skolor, vilket blir allt vanligare i vår omvärld. Även bibliotek och skolor i Sverige upplever allt hårdare press på att förbjuda vissa böcker.

Men ett av förslagen är lätt för oss alla att ta fasta på: läs förbjudna böcker. Flera kreativa initiativ har dykt upp i förbudens kölvatten.

Digital Public Library of America lanserade i somras en app där alla böcker som beläggs med restriktioner görs tillgängliga. I Kutztown i Pennsylvania har 14-åriga Joslyn Diffenbaugh startat bokklubben ”Teens banned book club” för högstadieelever där de själva kan diskutera böcker som förbjuds i deras närområde.

Listan på förbjudna böcker är så lång att alla garanterat kan hitta något av intresse.

Bokserien ”Heartstopper” av Alice Oseman i genren unga vuxna, som fått massivt genomslag på Tiktok och gör succé som serieadaption på Netflix, har blivit förbjuden i Ungern. Böckerna har hyllats för sitt sätt att lyfta hbtqia+-frågor bland unga.

I Texas har en lärare fått sparken efter att ha läst ”Anne Franks dagbok” för sina elever, eftersom boken anses handla för mycket om kropp, pubertet och sexualitet.

”Harry Potter”-serien har förbjudits på flera håll av religiösa orsaker, med motiveringen att den förespråkar häxkonst och antikristlighet. Även en privat kristen skola i svenska Örkelljunga har rensat bort böckerna i sitt skolbibliotek.

Nobelpristagaren Toni Morrisons böcker förbjuds ofta eftersom de berör teman som slaveri och andra mörkare delar av USA:s historia.

Bokförbuden handlar om mycket mer än att tryckta ord på papper plockas bort från hyllorna i en skola. Det är ett försök att försvaga den kunskapsutveckling och idéförmedling man inte har kontroll över, en auktoritär styrning av vad människor ska lära sig och vilken kunskap de ska ha tillgång till.

”Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar”, skriver Svenska Pen på Instagram.

Varje förbjuden bok innebär en demokratisk inskränkning. Att läsa en förbjuden bok är en motståndshandling och ett sätt att stå upp för allas rätt att forma sina tankar och idéer. Plocka upp en redan i dag.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp