DELA

Lämna inte Afghanistan åt sitt öde

Minst 85 människor dog, och flera hundra skadades svårt, i det fruktansvärda bombdådet mot en skola i Afghanistans huvudstad Kabul i lördags. De flesta var flickor.När internationella säkerhetsstyrkor med USA i spetsen lämnar landet riskerar ondskan och våldet att segra.

Afghanistan betraktas som ett av världens farligaste länder att leva i. Befolkningen är synnerligen hårt utsatt efter väpnade konflikter som pågått i mer än fyra decennier. Röda korset beskriver den humanitära situationen som kritisk; närmare tio miljoner (en fjärdedel av landets befolkning) beräknades vara i behov av humanitär hjälp 2020.

Majoriteten av dessa är barn.

Fler än 10 000 civila dödades eller skadades i olika attacker och våldsdåd 2019, för sjätte året i rad.

Värst utsatta är kvinnor och barn, vilket inte minst lördagens avskyvärda dåd visar. I skrivande stund har ingen tagit på sig dådet, men såväl talibanerna som IS har specialiserat sig på så kallade ”mjuka mål”, det vill säga sjukhus, skolor och andra mål där skyddslösa civila samlas.

I lördags briserade en bilbomb utanför flickskolan Sayed ul-Shuhada i Afghanistans huvudstad Kabul, och när de kvinnliga studenterna rusade ut i panik detonerade två bomber till. De flesta av dödsoffren var unga flickor, och hjärtskärande bilder på blodiga och söndriga skolväskor, anteckningshäften och läxböcker kablas nu ut över världen.

Attacken tycks vara riktad, och målet och offren verkar vara valda med omsorg. Den mycket fattiga stadsdelen Dasht-e-Barchi befolkas främst av minoritetsgruppen hazarer, som historiskt sett varit offer för omfattande förtryck i Afghanistan. Under senare år har hazarernas utsatthet åter ökat markant till följd av återkommande våldsdåd från IS och talibanrörelsen. Så sent som för knappt ett år sedan attackerades det lokala förlossningssjukhuset i stadsdelen, med 25 dödsoffer som följd, varav 16 nyförlösta kvinnor.

Lördagens attack har också ett starkt symbolvärde. Efter att ha tagit makten i landet 1996 förbjöd talibanregimen i princip flickor och kvinnor att studera som ett led i deras systematiska kontrollerande och förtryckande av kvinnorna. När talibanregimen kollapsade till följd av USA:s anfall och maktövertagande efter 11 september-attackerna 2001 inleddes en lång kamp för att kunna återuppbygga skolsystemet och skapa möjligheter för flickor att gå i skolan. Men utbredd fattigdom, undermålig infrastruktur och inte minst återkommande attacker och våldsdåd har genom åren kommit att hindra utvecklingen. 2017, 16 år efter att den USA-ledda koalitionsregeringen kommit till makten, uppskattade organisationen Human Right Watch att upp till två tredjedelar av de afghanska flickorna inte hade möjlighet att gå i skola. Det året besökte Heather Barr från Human Right Watch just Sayed ul-Shuhada-skolan, målet för lördagens bestialiska dåd, och tillbringade en veckas tid där för ett längre reportage om flickornas kamp för rättigheten att få gå i skolan.

I en artikel på Human Right Watch hemsida från i måndags (10.5) minns Heather Barr nu skolflickorna som roliga och livliga, ”like girls anywhere”. Men det som sken igenom var enligt Barr ”the girls’ determination to study no matter what”, de var ”deadly serious about getting an education” och symboliserade hoppet för en ljusare framtid i Afghanistan. ”This”, fortsätter Barr, ”makes their sensless killing particularly devastating”.

”Det är tid att avsluta USA:s längsta krig”, sa president Joe Biden nyligen i ett tal från Vita huset, och deklarerade att USA kommer att kalla hem sina trupper lagom till 20-årsminnet av World Trade Center-attackerna den 11 september i år.

Övriga Nato-ledda säkerhetsstyrkor, däribland Finlands trupper, lämnar också landet därmed, har försvarsminister Antti Kaikkonen meddelat enligt Yle.

Men, som Heather Barr påpekar, ”kriget är inte slut på något sätt, och dess frontlinje har återigen nått grindarna till en flickskola. USA och andra länder som kallar hem sina trupper måste förstå att deras ansvar gentemot afghanska flickor och kvinnor inte är över.”

Det är lätt att hålla med. Att lämna ett Afghanistan präglat av blodiga våldsdåd, kvinnoförtryck, förföljelse av folkgrupper, fattigdom, politiskt kaos och korruption åt sitt öde i det här läget vore inte annat än en gigantisk skam för det internationella samfundet.

Låt inte skratten på skolgårdarna tystna för alltid.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp