DELA

Lågorna står utanför dörren

Hettan som lamslår stora delar av Europa just nu kommer inte som en överraskning. Forskare har länge varnat för att detta skulle ske. Vi har ju själva orsakat det. Men kanske slickar lågorna tillräckligt nära nu för att vi ska ta klimatkrisen på allvar.

”Kan vi prata om det nu? Jag menar ämnet som stora delar av media och den största delen av politiker har undvikit så länge. Du vet, det enda ämnet som egentligen räknas – livets överlevnad på jorden.”

Den långtida miljökrönikören George Monbiot i The Guardian slår som alltid huvudet på spiken. I takt med att temperaturerna stiger i Europa står konsekvenserna av den mänskligt skapade klimatkrisen utanför dörren och hotar bränna upp husen vi lever i. Det är omöjligt att låtsas som allt är som vanligt.

Södra Europa står i lågor. I Frankrike och England slogs värmerekord i måndags. Människor över hela Europa söker svalka i 40-graders hetta. Tusentals människor har tvingats evakuera sina hem.

– Det slutar aldrig. Under 30 år av att vara brandman har jag aldrig sett en eld som denna, säger David Brunner till The Guardian.

Han är en av 1 500 brandmän som bekämpar Gironde-eldsvådan, som redan förstört över 14 000 hektar skog nära Dune du Pilat, en turistort i Frankrike.

Det här är redan den andra vågen av värmebölja att skölja över Europa i sommar. Hälften av EU:s territorium riskerar att drabbas av torka, för 11 procent är risken extrem.

”Jag vill göra något väldigt klart. Klimatförändringen dödar. Den dödar människor, den dödar vårt ekosystem, vår biodiversitet och den dödar även det som vi som samhälle håller kärt – våra hus, våra företag och våra djur.”

Det konstaterade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez under ett emotionellt tal i veckan.

Men även utanför Europa står världen i brand. I Alaska försöker man stävja över 250 bränder. I Sydamerika hotas den arkeologiska skatten Macchu Picchu av elsvådor. Värmeböljor och förödande torka har även drabbat Indien och Sydasien samt delar av Afrika.

De här extremt varma och plötsliga topparna i vädret är kopplade till klimatförändringarna. Vi kommer se mer av både högre temperaturer och instabilt väder i takt med att krisen förvärras. 40 eller 50-gradiga temperaturer kan bli verklighet i Norden, varnar klimatforskare.

FN-chefen António Guterres, som måste börja bli hes av alla varningar han tvingats skrika ut de senaste åren, sade i veckan att vi som mänsklighet nu får välja. Kollektivt självmord eller kollektiv aktion.

Nya Åland har länge, och i många former, lyft klimatkrisen och den ekologiska förstörelsen både på nyhets- och ledarplats. Visst kan det kännas tjatigt, visst kan det kännas obekvämt. Och visst kan man inte bara prata om stundande klimatapokalyps hela tiden. Livet, och tidningen, utgörs också av lokalpolitik, kulturevenemang, födelsedagar, polisnotiser och sportprestationer. Men om allt brinner upp så har vi inte heller detta. Om vi inte har ett drägligt liv på jorden så är det svårt att kunna njuta av och delta i allt det som hör vardagen till.

Så dags att ta ställning för det vi vill ha: klimatåtgärder, ekosystem i balans, mångfald, systemförändringar och mänsklighetens överlevnad. Rösta, gå med i organisationer/föreningar, läs på, samtala, fundera över dina egna personliga val, ställ krav på politiker och företag. Vi måste alla, på något plan och i den mån det är möjligt, nu bli klimatmedborgare. När lågorna slickar allt närmare runt husknuten finns det inget viktigare.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp