DELA

Kvinnlig smärta måste tas på allvar

Sex säljer, men inte sex med problem. Inte heller sex mellan, i världens ögon, osexiga individer.

Fast vi talar öppet om sex vågar vi inte tala om problemen mellan lakanen. Och om vi inte talar om dem, åtgärdas de inte.
Trots att vi blivit mer frigjorda när det kommer till sex och sexscener i filmer, på tv och i böcker är mer regel än undantag, har vi fortfarande svårt att tala om problemen med sexlivet.

Sex hör till privatlivet, men är ändå offentligt. Varje dag får vi en dos sex via olika medier. Det kan vara en veckotidning som listar de bästa ställningarna för sex, de bästa onaniknepen på webben, halvnakna sexiga bilder på någon kändis eller sexscener i den serie som vi för tillfället ser på.

Under den senaste tiden har Nya Åland lyft fram två ämnen som är mer eller mindre tabubelagda; gamla människor som har sex och smärtor under samlaget.

Inte förrän vi själva är gamla vill vi tro att folk över pensionsålder har sex. Tack och lov är det helt fel. Men alltför sällan ser vi braskande rubriker med bästa onaniknepen för den som börjar bli torr och stelbent. Eller bästa samlagsställningen på rollatorn.

Kvinnors sexualitet var länge tabu, först ville man inte ens erkänna att kvinnor kunde njuta av sex. Trots att vi nu lever i modern, upplyst tid, med kvinnor som vågar ta för sig i sexlivet, är läkarvetenskapen långt efter.

15 procent av alla kvinnor har någon gång känt smärta vid samlag enligt hälsovårdaren Caroline Staffas, som har skrivit ett examensarbete om just samlagssmärtor hos kvinnor. Problemet är allvarligt, för någon kan det bli så allvarligt att det förstör hela sexlivet. Men det är inget man gärna talar om. Om en kvinna talar om sina smärtor blir svaret ofta att hon ska slappna av och använda glidmedel. För alla vet ju att kvinnor är så spända när det gäller sex.

Många kvinnor söker inte ens hjälp. Dessutom känner kvinnan skuld om sexlivet inte fungerar som det ska på grund av hennes smärta och kanske till och med genomlider smärtan i tysthet för att tillfredsställa sin partner.

Vi har ännu lång väg att gå för att förstå det komplexa med människans sexualitet. Kvinnors sexualitet förknippas med psyket och mäns med det fysiska. Kvinnor måste vara på rätt humör, för män är det bara att köra på utan att tänka, sägs det. Därför är det lätt att avfärda kvinnors smärtor som ett psykiskt problem som exempelvis spändhet, medan mäns problem med sexlivet kan åtgärdas med mediciner eller ingrepp.

Men läkarvetenskapen behöver gå till djupet med kvinnliga underlivssmärtor. Bara det att sjukdomen endometrios, när det också växer livmoderslemhinna på andra ställen i buken än i livmodern, först nu börjar bli mer synlig och oftare diagnostiserad, visar på hur ointressant kvinnliga sjukdomar har varit. Symptomen för endometrios kan också vara smärta vid mens och samlag. Det finns många berättelser om kvinnor som levt med svåra smärtor som begränsat deras liv innan de blivit tagna på allvar och slutligen fått bli noggrant undersökta och diagnosticerade med endometrios.

Det är helt klart att sex inte ska göra ont, liksom att mens inte ska behöva göra ont och det ska inte heller vara självklart att barnafödande behöver göra ont. Om män också hade mens och kunde föda barn, skulle läkarvetenskapen ha lindrat smärtan redan för två sekler sedan.