DELA

Kursändring på gång för Viking-färjorna

Så var det dags igen för flaggbyten för Viking Line. Inget konstigt med det, och ryktena har ju gått länge.
Viking Line byter till den flagg man för tillfället bedömer är förmånligast. Det visar inte minst exemplet Rosella, där man valde svensk flagg för bara några år sedan (2008), för att nu byta åter till finsk flagg.
Då ska man också komma ihåg att en omflaggning kan bli en tämligen kostsam process för rederiet, och att det är nånting man gör för att man bedömer att inbesparingarna är så stora att de täcker det.

Det är alltså en sparåtgärd, men kanske också vad gäller XPRS (i mindre grad förmodligen) ett sätt att komma närmare sina passagerare, deras resval och pengar.
Av samma orsak som Eckerölinjen inlett en omorientering av sin personal både på Birka och ms Roslagen mot den svenska huvudmarknaden, kan det vara logiskt för Viking Line att på det fartyg som trafikerar Tallinn har en högre grad estnisk personal.

Varför? Jo, för att de företag som kryssningsfartyg konkurrerar med ingalunda bara är andra kryssningsfartyg, utan hotell, restauranger och barer på land, spa-anläggningar, konferensanläggningar, kursgårdar och nattklubbar där folk kan göra en eller flera av de saker som färjorna erbjuder.
Mellan olika länder finns kulturella, kulinariska och sociala skillnader som kan spela roll för hur man uppfattar servicenivå, mat, dryck, hytter och allt annat som ingår i totalupplevelsen av en kryssning.

Eftersom den tid är längesedan förbi då det räckte med skattefri alkohol för att locka massorna ombord, funderar alla som vill tjäna pengar på haven på vad det är för produkt man skall sälja.
Viking Grace är ett av resultaten, och helt klart inriktad mot den finska marknaden. Den känns finsk. Inte på ett negativt sätt, det är en fint, elegant fartyg, utan i atmosfär, språkkunskaper, hur service ges, hur restaurangerna är uppbyggda, vilka typer av underhållning man har, allt.
Det är logiskt, eftersom den absoluta huvudparten av resenärerna är finnar.

Om man vill rikta sig mot en annan målgrupp (och ålänningarna är i sammanhanget så få att de knappt ens behöver räknas) måste det finstilta se annorlunda ut. Ett sätt att förändra det svårfångade är att byta ut människor till sådana som är infödda med koderna för målgruppen.
Kanske vill Viking Line bli bättre på den växande marknaden i Estland. Kanske har man ganska bra koll på hur man gör kryssningsupplevelser till en finsk publik. Kanske vill man skapa det som finska resenärer åker till Tallinn för att uppleva.

Den kvardröjande känslan efter ett par resor med Viking Grace är fortfarande: Varför finns det inte mer att göra ombord? När man ätit och gått på spa finns det för den som inte vill ligga i de (visserligen fina) hytterna inte så mycket att välja på.
När kommer pokerkurserna, lindy hop-eftermiddagen, sushi-rullningen och det där bildäcket där femtio nätbutiker visar sitt sortiment och kassorna består av datorer där man kan beställa det man just beskådat?
Bara som ett exempel.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax