DELA
Foto: Joakim Holmström

Kunde Bert välja någon annan än Bert?

Bert Häggblom (Ob) meddelade i onsdags att han återigen är aktuell för talmansposten. Efter avhoppet för en månad sedan står han till förfogande igen i november.
Så som läget är nu kunde Obunden samling knappast ha valt någon annan än Bert Häggblom.

Med anledning av den uppståndelse som Nya Ålands granskning av den så kallade bulvanaffären skapade meddelade Bert Häggblom för ungefär en månad sedan att han inte längre vill bli talman. En talman måste ha ett brett förtroende i lagtinget, menade han då. Det hade han inte och drog därför tillbaka sin kandidatur.

Att Häggblom skulle få talmansposten var en central del i regeringsbildandet. Avhoppet skapade obalans. Obunden samlings övriga lagtingsledamöter var inte aktuella för posten, i alla fall enligt lantrådet. I förlängningen hade Häggblom behövt ge platsen till något av de andra partierna, mest sannolikt MSÅ eller Centern.

Obunden samling är en gång i tiden sprungen ur Centern. Det finns säkert röster inom partiet som inte gärna ser en förstärkning av C:s maktposition på Ob:s bekostnad. Obunden samling har också i sin historiebeskrivning ”moderatkuppen” när MSÅ bildades och tog med sig samtliga lagtingsledamöter och partikassan. Att partiet skulle avsäga sig inflytande, och dessutom ge något annat parti inflytande i samma veva, är knappast populärt. Det skulle också betyda att ett starkt valresultat bara hade gett en enda tung politisk post.

Bert Häggblom säger sig ha fått ett stort stöd från fältet efter beslutet att kliva åt sidan, han verkar ha fått mycket goodwill också från politikerkåren. Men han har säkert känt av pressen att inte ge bort platsen till något annat parti.

För ingenting har ju ändrats. Häggblom hävdar fortfarande att han inte har gjort något fel. Nya Ålands granskning finns kvar. Motståndet från Socialdemokraterna och Liberalerna verkar inte heller ha mattats nämnvärt.

Frågan är däremot vad det gör för förtroendet för regeringspartierna. Det här är andra gången på mindre än ett halvår som ett parti totalsvänger i sina överenskommelser med Centern. Först Anders Eriksson som blev centerpartist för att en vecka senare gå tillbaka till Ålands framtid igen och nu Bert Häggblom som först hoppar av som talman men sedan ändrar sig.

I inget av fallen har det heller givits en motivering som känns tydlig eller hållbar.

Det är svårt att hänga med i svängarna, men en sak är säker. Talmansvalet är inget val, det är en del av regeringsförhandlingarna som redan är avgjorda. Majoritetsblocket röstar enligt den överenskommelsen. Bert Häggblom blir vald till talman i november.

Om han inte ändrar sig igen.