DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kul dag att vara obunden – men hur går det utan Bert?

Idag är en kul dag att vara Obunden. I alla fall om man får tro den senaste gallup-mätningen. Men håller man sig på topp även i valet även utan röstkungen Bert Häggblom?

Historiskt hög. Så lyder noteringen för Obunden samling i april månads gallup. Om det hade varit val förra månaden när 427 respondenter fick tycka till hade partiet fått 18 procent av rösterna och alltså sex mandat i lagtinget.

Men vi bör komma ihåg att dessa röster lades i slutet av april, mellan den 25 och 30 april för att vara exakt. De Obunda hade sitt årsmöte och ordförandebyte den 29 april. Då valdes Marcus Måtar att efterträda veteranen Bert Häggblom på posten. Han besegrade i valet Christian Wikström, som under sin tid på infrastrukturposten – trots en del tumult – gjort sig ett politiskt etablerat namn, och Ted Häggblom – Berts son.

”Det är ett fint förtroende jag tänker förvalta så bra jag kan”, sade Måtar som också gav en tårögd avskedshyllning till Bert Häggblom.

Måtar fick totalt 23 av av 46 röster, vilket vann honom ordförandeklubban, men hälften hade hellre alltså velat se någon annan.

De som röstade i Åland Gallup före helgen visste inte vem som skulle bli den nya Ob-ledaren, medan de som röstade på lördagskvällen eller söndagen hade klart för sig vem som axlade ordföranderollen efter Häggblom. Det kan förstås ha betydelse för utfallet, åt vilket håll vet vi inte ännu.

Måtar har nu några månader på sig att visa framfötterna på ordförandeposten och övertyga alla Obundna sympatisörer om att han var rätt val. Han har varit Bert Häggbloms parhäst och påläggskalv ett bra tag nu och ett ledarskifte mellan de två känns inte som att det innebär någon desto större dramatik för den obundna linjen. Den är fortsättningsvis brokig och ”inte begränsad till ideologiska burar” som det står att läsa på partiets hemsida.

”Det ska vara olika åsikter och man ska testa alla idéer och våga ifrågasätta”, sade Bert Häggblom bland annat om regeringssamarbetet under sin sista timme som ordförande.

Men kommer det bli för brokigt och spretigt i de egna leden utan veteranen Häggblom som tydlig ledare? Och hur blir det med röstantalen?

Bert Häggblom har varit med i politiken sedan 1979 och blev röstkung i valet 2019 med 550 röster. När han aviserade att han skulle lämna politiken, i höstas, så sade han att ”man kanske ska sluta när man är på topp”. Men frågan är om partiet håller sig på topp även utan honom?

Obundna har försökt kratta manegen för maktbytet med att profilera Måtar, Wikström, Häggblom den yngre och jokern Jannik Svensson i riksdagsvalet. Det senaste året har man också bjudit in till öppna föreläsningar av kritisk ton i frågor som brukar engagera och uppröra – genus, energiomställning och jämställdhet – kanske i hopp om att norpa lite röster från Åländsk demokrati? Även om senaste gallupen faktiskt visar att tillströmningen av nya väljare i första hand kommer från det moderata hållet, högst troligen på grund av att Måtar dragit sin lans mot skattegränsen, eller ”skattemuren” som han kallar den.

”Det är en stor sak som vi måste få någon form av lindring kring”, sade han under årsmötet.

Vi får se om skattegränsen seglar upp som en stor valfråga, då kanske Obundna kan klara sig väl även utan Bert. När man slår ihop resultatet för de fyra senaste galluparna har Obunden samling ett understöd på 14 procent. Det ger en mer trovärdig bild av opinionsläget än april månads toppnotering.

Valresultatet beror förstås också på vilka Obundna ställer upp till valet och vem som profileras som Måtars parhäst (troligen Wikström). Får man till en bra mix av kandidater med rätt profilering så kanske inte Bert-förlusten blir allt för påtaglig. Även om det är högst otroligt att någon annan personligen kommer kunna håva in 550 röster.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp