DELA

Kontaktskapande får kosta

Att ha ett brett och stabilt kontaktnät är grundläggande för en blomstrande framtid inom den åländska politiken. Både kontakter på rikssidan och på svenska sidan är av värde, prislappen sekundär inom rimliga gränser.
Almedalsveckan och politikkarusellen på Gotland närmar sig sitt slut och i går tog fartyget Mikael Sars kaj i Mariehamn efter tre dagar på ön. I år är fjärde gången som Åland varit på plats i Almedalen och varje år har deltagandet väckt debatt, eftersom det kostar pengar. För fyra år sedan lyftes skärgårdstrafiken som en bättre mottagare av skattepengarna. I dagens spartider är det sjukvård och skola som lyfts fram bland de kritiska rösterna.

Enligt landskapsregeringens budget landar utgifterna för årets Almedalsvecka på 22 300 euro. Båthyra, kost och logi inkluderat, en summa som känns liten i jämförelse med vad det genererar. Kontakter och synlighet för det åländska samhället. Förstås finns en stor risk att man försvinna i bruset på en plats som översvämmas av politiker, lobbyister och representanter från näringslivet, samtidigt som det ger möjlighet att bredda sin kontaktbas på ett enkelt och smidigt sätt.

I flera års tid är det Almedalsveckan som fått besök och nytt besök väntar igen 2017.

Representationen till den finländska motsvarigheten, Finlandsarenan i Björneborg har däremot varit blygsam. Om man vill få riksdagspartierna med sig, lyfta diskussionen om språkfrågan eller stödet till vindkraften, då är goda kontakter i riket avgörande och Finlandsarenan en bra språngbräda.

Och att kontakterna med riket anses viktiga märktes tydligt under bugdetdebatten tidigare i år. Då uttryckte samtliga oppositionspartier en oro för hur relationen till riket kommer att påverkas av att en av landskapsregeringens tjänster dras in i Helsingfors. Men var är oppositionens eget engagemang?

En rundringning till samtliga oppositionspartier visade att en majoritet av partierna har ett svalt intresse för att delta i evenemang som Almedalsveckan eller Finlandsarenan. Argumenten som lyfts fram för att inte åka är att ansvaret för utrikeskontakter och kontaktskapande ligger på landskapsregeringen. Det här betyder inte att oppositionspartierna tycker det är oviktigt att knyta kontakter, de förlitar sig bara på att andra gör jobbet trots att kontaktbildandet borde vara ett gemensamt ansvar.

I dag finns duktiga kontaktskapare som jobbar för åländska intressen i Helsingfors, samtidigt är det riskfyllt att låta ansvaret för kontaktskapandet vila enbart på deras axlar. Det här är och ska vara ett gemensamt ansvar där varje enskild lagtingspolitiker måste arbeta för att bygga upp ett stabilt nätverk. Det är dags att sluta förlita sig på andra och ta ett större individuellt ansvar i den här frågan. För Åland är alla kontakter vi kan få värdefulla.

Det är nu det är dags att börja agera. Ta sikte på vänskapen och bygga den från grunden. Satsa brett. Var och en. Kontaktskapande är ovärderligt och svårt att sätta en prislapp på, lika svårt som det är att konkret säga vad representation vid dylika tillställningar ger. Men att minska steget mellan makthavare på Åland och de som har saker att säga till om på andra ställen runt om i Östersjön, det är någonting som måste prioriteras.

I vår litenhet kan det vara knepigt att hålla näsan över vattnet när det stormar. Men tillsammans kan vi segla tryggt mot framtiden, mot nästa års Almedalen och mot nya goda samarbeten. Bara vi vill.

Redan nu bokas hotellrummen för nästa års Finlandsarena i Björneborg. Dags att boka biljetter åt hela landskapsregeringen och lagtinget.