DELA

Konsumtionen behöver inga riddare

Att landskapet skickar ut en julhälning som uppmanar folk att steka pyttipanna på skinkrester och paketera klappar i tidningspapper är en välbehövlig motkraft till status quo.

Att Tidningen Åland väljer att kritisera samhällsinformationen är tämligen mossigt.
Den materialistiska konsumtionen behöver inga riddare i skinande rustning.

 
Ve och fasa. Miljöbyrån har tydligen mage att sända ett utskick till alla hushåll om hur man minskar sitt avfall över julen. Tidningen Åland är inte sena med att ompaketera innehållet till en konsumtionsattack.

Från en ledarsida som en gång gått till ockrarens försvar så är ett hopp till konsumtionens försvar inte särskilt långt, men ändock i dessa tider beklämmande. Under rubriken ”Konsumtion är inte av ondo” kritiserar Tidningen Ålands ledarskribent, tillika chefredaktör, Daniel Dahlén landskapets julutskick på vaga premisser.

Visst, Dahlén har en poäng i att konsumtion i sig inte är farligt för miljön. Konsumerat har vi gjort i alla tider, men att vi gått från nyttokonsumtion till en överdriven nöjeskonsumtion som håller på haverera planeten lämnar han vackert ur resonemanget där han också lyckas med konststycket att motsäga sig själv. Dahlén konstaterar nämligen att det är ”klart att det finns miljö- och klimataspekter som talar för att LR ska agera i frågan” men ifrågasätter i samma mening om LR ska göra det.

Nya Åland instämmer i att vi bör uppmuntra till medveten konsumtion och här skulle vi gärna sett att Miljöbyrån införlivat ett tips om att stöda lokala producenter i sin samhällsinformation. Men poängen med Miljöbyråns julutskick är att minska avfallet, det är inte en attack mot de åländska näringsidkarna (som man kan tro om man läser Dahléns resonemang).

Avfallsfrågan är absolut central för hela världens och inte minst Ålands klimat- och miljöarbete. Vårt avfallsberg blir större för varje år. På Åland producerade vi 1 582 kilo icke farligt avfall per capita enligt den senaste statistiken som är från 2018, en ökning med över 100 kilo från 2016.

Även om man materialåtervinner varje beståndsdel av det som slängs så är det ändå ett enormt resursslöseri som måste få ett slut. För att få ett slut på detta behöver vi gå till problemets kärna.

Vårt avfall härstammar från prylar, kläder, förpackningsmaterial och mat. Sopberget växer speciellt i juletid. Det ter sig därför inte konstigt att en medveten landskapsregering (som säger sig sträva efter hållbarhet) skulle utkomma med ett utskick som påminner om att man exempelvis kan slå in paket i tidningspapper, att man kan använda naturens vackra till att pynta granen, att man kan ge bort upplevelser och egentillverkade saker till julklapp, att man kan laga pyttipanna på skinkrester och att man kan göra sitt eget julgodis.

Att det skulle vara instruktioner för hur ålänningar ”ska leva sitt liv”, som Dahlén uttrycker det, är löjeväckande. Det är tämligen försynta tips som förhoppningsvis får någon att tänka till och ändra någon liten del av sina julrutiner. Det stjälper heller knappast den åländska julhandeln, vilket tydligt framgår av Tidningen Ålands egen förstasida, publicerad dagen efter ledaren, som pryds av rubriken ”Black Friday gav rekordförsäljning”.

I Miljöbyråns utskick har man till och med garderat sig för pro-konsumtionskritiken och skrivit ”Om du köper en ny sak i julklapp åt någon, se till att det är något som håller länge och kan återvinnas”. Att säga att det är en ”skör lina” som landskapet balanserar på med sin julhälsning är att underminera Ålands hållbarhetsarbete.

Att klanka ned på de krafter som försöker uppmuntra till avfallsminskande och miljövänliga alternativ år 2020 är mossigt så det förslår.

Här håller vi med Dahlén om att ”det är först när vi arbetar tillsammans som vi kan göra miljön en verklig tjänst”. Men denna ledarsida kan konstatera att Tidningen Ålands chefredaktör verkar dra åt motsatt håll.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp