DELA
Foto: Suvi af Hällström

Konsten och kyrkan i konstnärlig symbios

Kyrka i kombination med konst väcker starka känslor.

Desto större orsak för kyrkan att fortsätta visa konst.
Pauliina Turakka Purhonens utställning i Lovisa kyrka under advent och jul väckte starka reaktioner. Kyrkofullmäktiges ordförande blev mordhotad och på sociala medier tävlade man i att uttrycka avsky.

Det som händer inom kyrkans väggar väcker sällan diskussioner. År ut och år in delas bröd och vin ut utan att rubrikerna i dagspress blir stora och svarta.

Konst väcker ibland starka känslor, absolut, men sällan debatteras utställningar som visas på museum.

Däremot verkar konst i kombination med kyrka vara eldbefängt. (Minns till exempel fotografen Elisabeth Ohlson Wallins Ecce Homo i Uppsala domkyrka 1998.)

Pauliina Turakka Purhonens utställning består av tre textilskulpturer i naturlig storlek. Skulpturerna föreställer en nyförlöst Maria med barnet, en ammande kvinna med ett lamm i famnen och en man med en sugga i famnen.

Skulturerna är naturalistiska och fysiska. Navelsträngen finns kvar, Maria har mjölk i brösten och blod mellan benen.

I alla tider har kyrkobyggnaderna också varit en plats för konst, tänk Sixtinska kapellet.

Nu för tiden händer det sällan att kyrkan beställer ny konst, men ett positivt exempel är dopträdet av Olle Törnqvist i Jomala kyrka. I ett konstnärligt utformat träd hänger prästen varje söndag glasfåglar – också de tillverkade av en åländsk konstnär – för varje barn som under veckan döpts.

Konsten behöver kyrkan, som utställningslokal och som betalande beställare. Och kyrkan behöver konsten.

Lika lite som konsten ska stagnera, lika lite ska konsten i kyrkan uteslutande vara konst som stryker medhårs. Inte heller religion, i vilken form den än utövas, är en alltid enkel historia.

Det som vi i dag upplever som konventionell kyrkokonst, var i många fall provocerande då den första gången hängdes upp på kyrkväggarna.

Förhoppningsvis tar någon av församlingarna på Åland chansen att stretcha också åländska kyrkobesökares sinnen, och bjuder in Pauliina Turakka Purhonens utställning.