DELA

Konkurrensen har gjort Air Åland piggare

Flybe har satt fart på Air Åland – som nu siktar på att växa.
När Flybe landade för första gången på Mariehamns flygplats i höstas var det startskottet för Det stora flygkriget.
Det har varit hårda ord i media, priskrig och fajt. Nu, några månader senare kan vi också konstatera att flygkriget har lett till något annat: Air Åland har fått ny luft under vingarna.
Sedan många år har det snackats inom det åländska flygbolaget om att utvidga trafiken till att inte enbart handla om de ”livsuppehållande” flygningarna till Arlanda och Vanda. Men verkligheten och allt var det innebär av praktiska göromål har kommit i vägen, tiden, kraften och killerinstikten har inte riktigt funnits där.
Flybes inträde på den åländska marknaden ändrade på det. Sedan några veckor flyger Air Åland till Åbo, i sommar blir det ”riktiga” flygningar till Gotland (tidigare har man flugit dit i vänteperioden på Arlanda i NextJets regi). Man tittar på att flyga in norrlänningar med charterflyg och på att öppna en linje mellan Åbo och Helsingfors.

Air Åland är på väg att förvandlas från en marginell, liten fågel till ett fullfjädrat flygbolag med ambitioner. I stället för att enskilt förlita sig till de lokala ägarna och landskapets goda vilja siktar nu i stället Air Åland in sig på pengarna. Att flyga folk som vill betala för sig till Gotland, eller att hitta fiskeentusiaster i Norrlands inland som vill testa på kustfiske borde redan varit givet. Att se att flygtrafiken mellan Åbo och Helsingfors kan bli extremt inkomstbringande är piggt. I dag kostar, enligt Air Åland, en biljett på sträckan över 300 euro. Trevliga pengar att tävla om.
För Åland är flygbolagets nya planer också bra. Det, förutsatt att satsningen blir så välorkestrerad som den verkar, tryggar flyglinjer till Helsingfors och till Stockholm. Och att Åland har snabba och effektiva förbindelser till de två huvudstäderna är viktigt för att näringslivskontakter och kundträffar ska ske med någotlunda effektivitet.
Ett flygbolag som erbjuder en god service och tillgänglighet till Ålands två största marknader är en byggsten för framtidens välfärd.

Men Flybe då? Det är svårare att säga. Den kommersielle chefen Fred Kochak låter övertygande när han talar om flygbolagets framtid på Åland. Men samtidigt satsar Flybe allt mer på att komma in på den mest pengastinna flygmarknaden i Norden – Sverige. Inom kort kommer man att starta flygningar från Bromma flygplats. Oslo är första målet, men räkna med att rutter till Göteborg och Malmö inte ligger långt borta.
Hur blir det då med satsningen på Åland? Rutten till Björneborg drogs in efter kort tid på grund av dåligt kundunderlag. Ett underlag som kan liknas vid det åländska. Dessutom berättade Kochak vid sitt besök på Nya Ålands härom veckan att det börjar bli ont om flygplan för Flybe. När ryker den maskin som trafikera Åland?

Flybe har gjort nytta för flygtrafiken på Åland. Priserna har blivit lite lägre, antalet avgångar fler. Men mest av allt har Flybe satt fart på Air Åland. Det ska vi vara glada för.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax