DELA
Foto: ARKIV Jonas Edsvik

Konflikterna syns i gallupen

Åland Gallups mätning av ministerförtroendet visar att det kostar att ha heta politiska frågor i portföljen.Men den visar också att orsaken till negativ uppmärksamhet i vissa fall kan kopplas till svag krishantering.

I Åland Gallups förtroendemätning som Nya Åland presenterade i går sticker tre ministrar ut. Två befinner sig på den mindre smickrande delen av skalan: social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och kansliminister Harry Jansson (C).

Att de två ministrar som har varit i mest och hårdast blåsväder ligger i botten vad gäller förtroende är förstås inte särskilt förvånande.

Men i båda fallen har själva konflikthanteringen skapat mer uppmärksamhet än själva konflikten i sig.

Bråket kring Harry Janssons icke-svar till justitieombudsmannen hamnade i det mediala strålkastarljuset och finns fortfarande färskt i minnet hos många. Det vittnar också stödet bland minoritetssympatisörerna om, där smått makalösa 80 procent av de som i dag skulle rösta på Liberalerna eller Socialdemokraterna uppger att de helt saknar förtroende för kansliministern.

 

Social- och hälsovårdsministerns hantering av den pågående konflikten inom ÅMHM har inte stärkt hennes aktier. Det har varit uppenbart svårt att få slut på det öppna bråket mellan styrelseordföranden och myndighetschefen, ministern lyckas inte heller på ett tillfredsställande sätt förklara varför. Istället hänvisas det till en handlingsplan som har tagits fram, men vad den planen innehåller vet endast ett fåtal berörda varför det blir svårt för någon utomstående att syna om framsteg görs eller inte.

Det ska också sägas att Holmberg-Jansson behöver fronta sparkraven på ÅHS. Många reagerar med ryggmärgen vad gäller inbesparingar i sjukvården vilket gör det svårt att som ansvarig minister vinna popularitetsmätningar, oavsett om man gör ett bra jobb eller inte.

 

I den andra änden av förtroendeskalan finns utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C). Hon är den minister med högst förtroende, nästan oavsett vilka parametrar man använder sig av. I totalen vinner hon solklart, delar man upp respondenterna i de som sympatiserar med opposition och de som röstar på dagens majoritet tar hon hem båda kategorierna.

Till skillnad från ovan nämnda ministerkollegor har Hambrudd inte särskilt politiskt laddade frågor på sitt bord och har dessutom undvikit klavertramp. Ju mer hon kommer in i ministerrollen – desto starkare intryck ger hon dessutom.

 

Man ska förstås inte dra för stora växlar av en gallup, speciellt eftersom det inte finns några siffror att jämföra med vad gäller just ministerförtroende.

Men om landskapsregeringen ska ta med sig någonting av månadens opinionsmätning så stavas det förbättrad krishantering. Att lägga locket på eller skylla på andra är inte vägen framåt om man vill ha goda förtroendesiffror.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp