DELA

Kommersiell utveckling, men inte i Mariehamn

Urban utveckling är inte och har kanske aldrig varit Ålands starka sida. Nu riskerar Mariehamn att helt marginaliseras som centrum för handel och kommers.
Var köper du din mat?
Det vanligaste svaret i dag är naturligtvis att du gör det på ett av fyra ställen, Kantarellen, Sparhallen, S-Market eller Mattssons i Godby. De mindre butiker som finns kvar i centrum av Mariehamn och på landsbygden får mer och mer karaktären av påfyllnadsbutiker, ställen där man inte handlar stort utan bara fyller på i förråden med det man glömt när man verkligen handlat, kanske med undantag av Mathis-Hallen och Citylivs.

De två sistnämnda exemplen bara stärker argumentet. För att en livsmedelsbutik ska gå bra i dag behövs
a. volym
b. annat som lockar
c. parkeringsplatser

Centrumbutikerna har i och med sitt centrala läge annat som lockar, men dåligt med parkeringsplatser och volym. De stora mataffärerna utanför centrum har självklart volymen och parkeringsplatserna, och satsar nu i växande grad på annat som lockar.
Först ut var nyetablerade S-Market, som såg till att ha färgbutik och elektronikbutik inom samma väggar, och där andra nybyggen i området antyder ambitionen att fylla på detta västra köpcentrum.

Sparhallen vann racet om guldägget Hennes & Mauritz, utan tvekan en av de mest attraktiva etableringarna på Åland på länge. H&M ensamt lockar folk, och kombinationen med en stor livsmedelsbutik är naturligtvis perfekt.
Förlorare är centrumaffärerna som missar ett dragplåster, och Kantarellen som till dags dato saknar den där kombinationen med någon annan attraktiv butik som är dagens melodi.

I Sparhallens planer ingår att till sitt nybygge locka även andra attraktiva butiker, för att därmed skapa en ännu starkare helhet, och helt säkert sitter man inte heller inom Wiklöf-koncernen och rullar tummarna medan andra investerar.
Vore konkurrens helt igenom logisk och rationell skulle förstås Sparhallen och Kantarellen jobba gemensamt med andra företag i området för att skapa ett verkligt köpcentrum där. Förutsättningarna finns ju redan, med fiskbutik, möbelbutiker och bageri i området.

Möjligen är detta en utveckling som gynnar konsumenterna, genom ett bredare utbud och förhoppningsvis lägre priser, men för Mariehamn och stadskärnan är det dåliga nyheter.
Inte bara har matbutikerna försvunnit ur centrum, och tagit med sig det dagliga handlandet. Dessutom har stadskärnan missat starka varumärken som Elgiganten, H&M, Expert och Mio, utan att stadens politiker och planerare vaknat och insett att det behöver skapas mer attraktiva utrymmen i centrum om stadskärnan ska hållas levande.
Det hjälper inte att av köpmännen kräva längre öppettider och piffigare maritim profil om man samtidigt inte erbjuder realistiska möjligheter att utveckla och bygga så att nytetableringar också i centrum blir möjliga. Det finns nämligen bara en sak som garanterar öppettider och kommers, och det är människor som handlar.

Förvisso kan man resonera så att det inte spelar någon roll var butikerna finns, bara det är på Åland, men det är att underskatta betydelsen av en levande stadskärna, både för fast boende och för besökare.
Vakna, Mariehamn!

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax