DELA

Kommer Löfven ta steget över mittlinjen?

111 dagar kvar till valet i vårt västra grannland. Är det då den svenska blockpolitiken bryts?
De rödgröna (S Mp V) leder med minst 13 procentenheter gentemot regeringen i de flesta mätningarna. Statsminister Reinfeldt försöker övertyga folket om att chansen ändå finns, att det inte finns något alternativ och att Moderaterna ska träffa hundratusentals väljare för att omvända dem före valet.
Men åtta år vid makten är lång tid, och inte många regeringar klarar att vinna tre val i rad.
Slutsats: Alliansen är dömd. Frågan är i stället vad som kommer efter.
Fredrik Reinfeldt har dock en poäng i att tala om oppositionens alternativ till regering. S-ledaren Stefan Löfven kommer att få problem att plocka ihop ett fungerande lag på den vänstra planhalvan efter valet.
Kanske är det just detta som kommer att bryta den så cementerade blockpolitiken i den svenska riksdagen?

Om vi börjar med problemen. I några centrala frågor har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vitt skilda åsikter om hur landet bäst ska skötas. Sossarna vill till exempel inte förbjuda vinster i välfärden, vilket de båda andra vill. Kärnkraften är ett annat viktigt område som skiljer, liksom (om än inte i samma utsträckning) arbetsmarknadspolitiken och skolpolitiken.
Dessutom brottas Löfven med stödpartier som både växer och växer till sig i attityden till det dominerande socialdemokratiska partiet.
I årtionden har sossarna kunnat förkunna vad de haft för avsikt att göra och räknat in stödet från främst vänstern. Men i dag är läget ett annat.
(S) har tappat sin ställning som det självklara statsbärande partiet och ligger nu stilla mellan 30 och 35 procent. Miljöpartiet har tagit stora kliv framåt och som en motreaktion till regeringens åtta år vid makten har också (V) sett en tillströmning av väljare. Och kanske kommer också Feministiskt initiativ att rida på sin framgångsvåg från EU-valet ända in i Riksdagen.
Frågan är om det verkligen är vänsterut Löfven tittar i första hand.

andra sidan mittlinjen finns två mindre partier som ligger nära Socialdemokraterna sakpolitiskt. Självklart kan varken Folkpartiet eller Centern ens antyda att en blocköverskridande regering är ett alternativ just nu, då vore Alliansen död, men makt är hårdvara i politiken och det skulle vara föga förvånande om de inte efter an valförlust lyssnar på friarrop från (S).
Det är dessutom rimligt att anta att båda dessa partier kommer att byta sin parti-ledare vid en valförlust. Jan Björklund har lett (Fp) i sju år utan att lyfta partiet, och Annie Lööf har varit ifrågasatt både inom och utom sitt parti i stort sett sedan hon tillträdde.
Och nya partiledare är inte bundna av sina företrädares uttalanden.

För Stefan Löfven skulle det lösa en del knutar. Dels skulle han slippa att kohandla med ett Vänsterparti som under Jonas Sjöstedt tagit en vänstersväng och blivit tydligare i sin retorik. Dels skulle Löfven ta bort möjligheten till ett samlat borgerligt motstånd i valet om fyra år.
Och han skulle skriva historia som statsministern som dödade blockpolitiken.

Hur Stefan Löfven än gör när han efter valet får uppdraget av Riksdagens talman att bilda nästa regering har finns en uppgift som kommer att vara större än de andra: att bilda en majoritetsregering. För varken Löfven eller Reinfeldt (om ett under skulle inträffa under de kommande
111 dagarna) vill ha en mandatperiod till där Sverigedemokraterna blir vågmästare.

I väntan på besked om ett eventuellt finskt nyval, och lagtingsvalet nästa år, blir det spännande att följa den svenska valrörelsens sista tre och en halv månad.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax