DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kom igen, vi orkar lite till

Finland sticker ut i den internationella covid-statistiken.
Med ett vaccin runt hörnet är det lätt att tro att faran snart är över, men vi måste orka hålla flaggan i topp till slutet av pandemin.

”Vi dansar på en lina just nu. Läget är stabilt i hela landet, men kurvorna i alla nordiska länder pekar uppåt vilket betyder att det kan bli svårt att hålla läget på samma nivå”

Det säger HUS infektionsläkare Asko Järvinen till Svenska Yle.

Finland ska med all rätt klappa sig på axeln för de låga coronatalen hittills, men lindansen är inte över.

Europa upplever just nu en ny och allvarlig pandemitopp. Sjukhusen fylls återigen och land efter land inför nya, strängare restriktioner. Finland står fortfarande ut i statistiken med bland de lägst antal smittade och döda i hela Europa. Enligt experter handlar det om en blandning av tur, skicklighet och den finska mentaliteten.

Att vi bor utspritt och är ett folk som gärna håller vår distans till andra även utanför pandemitider är en av förklaringarna, men finländarna har även hög tillit till myndigheterna. Tillit är a och o för effektiv smittbekämpning av det slag vi sett det senaste året.

Men coronatröttheten gör sig påmind även hos oss, trots att vi i jämförelse med många andra länder kommit lindrigt undan. I veckan kom den efterlängtade nyheten om ett vaccin. Sakkunniga siar om att världen kan få hämta andan nästa sommar. Målet är alltså nära, men det är nu mjölksyran kickar in och krafterna börjar tryta.

Det är mörkt, kallt och många har varit utan nära och kära länge. Det är mycket vi varit tvungna att göra avkall på 2020. Fritidsintressen, resor och gemenskap har fått stryka på foten för det allmänna bästa. Men vi måste orka hålla lågan brinnande ännu in i 2021.

Ett vaccin är på kommande, men det betyder inte att en mörk vinter inte fortfarande väntar. Vi dansar på en coronalina och vi har inte råd att förlora balansen.

Kom ihåg att tvätta händerna, håll avstånd, stanna hemma vid minsta förkylningssymptom och bär ansiktsskydd när nödvändigt. Vi orkar lite till. Sen, när detta är över, kan vi hämta andan och fira att Finland med tillit och omtanke klarat sig med gott betyg igenom en av vår tids största kriser.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp