DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>BRA REKLAM Att Ålands visas upp i det trevliga och mysiga ”Halv åtta hos mig” är ett bra sätt att spendera marknadsföringspengar.

Köks-tv – ett bra sätt för Åland att synas

Åland behöver marknadsföring, men frågan är hur man når flest på bäst sätt.
I måndags berättade Nya Åland att Visit Åland betalat produktionsbolaget bakom TV4:s succéprogram ”Halv åtta hos mig” för att man skulle spela in en vecka på Åland. Det är en form av ”mjuk” marknadsföring där målet inte är att direkt sälja en vara, utan att erbjuda information om till exempel ett resmål i en miljö som är så tilltalande som möjligt.

”Halv åtta hos mig” är allt igenom ett mysprogram. Det är vanliga människor som lagar mer eller mindre ovanlig mat. Det kommenteras med humor och värme av Pia Johansson och det bjuds alltid på gott om bilder av platsen/staden där man spelar in veckans avsnitt. De tär med andra ord ett program annonsörer gärna förknippas med.

Just av den anledningen är det också bra av Visit Åland att lägga, enligt vd Lotta Berner-Sjölund, några tusenlappar på att få produktionen att ta båten till Åland och sända två timmar på bra sändningstid i en av Sveriges största tv-kanaler.

Ett av problemen med marknadsföring är att mäta resultat. Hur många svenskar som såg programmen förra veckan kommer att besöka Åland i framtiden? De är i princip omöjligt att veta. Så i stället får man gå på hur många man träffar med sin marknadsföring, hur många potentiella kundkontakter man får.

Även med den måttstocken är ”Halv åtta hos mig” ett bra sätt att spendera pengarna för någon som vill synas. Förra veckans program hade runt 695 000 tittare tre av dagarna, och 801 000 när det toppade på onsdagen, enligt mätföretaget MMS (Mediemätning i Skandinavien).

Det är väldigt många människor som fått se fyra trevliga ålänningar laga mat på i huvudsak åländska produkter. Dessutom fick de se bilder från bland annat Pommern, Kobba Klintar och Sjökvarteret. Knappast fick någon en mer negativ bild av Åland, garanterat tvärt om.

I den nya medievärlden bjuds många möjligheter för företag, regioner och organisationer att synas. Mjuk marknadsföring, och annonsering i en miljö som är bra för annonsören att synas i har förvisso använts en tid, men har blivit allt mer i ropet.

I ”Halv åtta hos mig” görs ingen så kallad produktplacering. Men det är också ett allt mer förekommande grepp för annonsörer att synas och för tv- och filmproducenter att hitta finansiering för sina projekt. Det är ingen slump vilken bil superagenten James Bond kör eller vilken klocka han tittar osedvanligt länge på i filmerna.

I tidningsbranschen har en annan form av annonsering blommat ut de senaste åren. Den kallas i branschen för branded content eller advertorials. Textreklam, på svenska. Det är artiklar som antingen är helt och hållet skrivna för annonsören och utmärkt som reklam. Eller så är det artiklar skrivna på ett tema som passar in på en annonsörs område och då kallas det oftast att det är ”sponsrade” artiklar, lite som public service gör med sportsändningar.

Det mest kända är New York Times granskande reportageserie om kvinnofängelser i USA, som sponsrades av Netflix serie ”Orange is the new black” som handlar om just kvinnor i ett fängelse.

Problemet med dessa annonser är om läsaren/tittare inte ges tillräcklig information om att det finns en annan avsändare än tidningen eller tv-kanalen. Om texterna är för lika det ”vanliga” innehållet så att det blir svårt att veta vad som är vad. Det riskerar att kontaminera resten av innehållet, journalistiken.

Å andra sidan måste medier få annonsintäkter för att bedriva journalistik. Ett klassisk moment 22, således.

Men för annonsörerna är det jackpott att dessa nya sätt till marknadsföring öppnas. Och det är bra att Visit Åland hänger på tåget och hittar nya sätt att förmedla en positiv bild av Åland.