DELA
Foto: Erkki SantamalaURVILJA Uppåt, framåt. Även människor har denna vilja att leva, mot oddsen. Den viljan går att stärka.

Kärlek och vänskap och blommor och kramar

Det finns veckor och dagar då svartsynen och depressionen hänger som ett hotfullt moln över axlarna, inte bara över individer, utan över samhällen.
Den gångna veckan har varit en sådan.

I Finland har vi de upprepade debaclen i riksdagen. I Sverige hotande uppsägningar och nedläggningar som drabbar hela samhällen och regioner. Vi har uppsägningen av samarbetet med Saudiarabien, en moralisk seger och det enda rimliga att göra för en stat som Sverige, men också ett beslut som drabbar landets industri hårt.

Vi har rapporteringen från krigets Syrien, en stark och berörande bildserie av syriska barn och deras sovplatser, från sjukhussängar till pappkartonger på gatan. Vi har barn som är rädda för sina kuddar, för att det alltid är på natten bomberna kommer.

Vi har krigets Ukraina och den ökande oklarheten om vart Ryssland egentligen är på väg under en allt mer obegriplig Vladimir Putin. Vi har miljöhoten och den växande arbetslösheten och våra egna privata bekymmer.

Var ska vi hitta kraften?

I torsdagens Nya Åland finns en artikel om doktorerande Linda Nyholm från Hammarland. Hon skriver om ”Urvilja – när livet är människans hem”. Hennes tes är att människans urvilja att leva är något man som vårdare kan hitta fram till och genom den hjälpa patienter att leva och att överleva.

För en oinsatt läsare rör sig avhandlingen på en nivå som kan verka både flummig och ovetenskaplig i den traditionella mening som vi uppfattar naturvetenskaplig eller medicinsk forskning.

Ändå är det kanske där vi kan hitta svaret, de dagar när den svarta vargen flåsar oss i nacken. Det som Linda Nyholm kallar urviljan stärks av enkla saker.

Naturen. Närhet. Familj. Vänner. Att man finner ro i sitt liv. Det psykiska välbefinnandet och balansen har en självklar roll i hur vi orkar bekämpa sjukdomar, och det gäller inte bara för individer, utan också för samhällen.

Egentligen är det ju märkligt att en så enkel sak som att det är viktigt att människor är rotade och har nätverk i så oändligt många sammanhang viftas bort som ovidkommande för riktigt viktiga saker, som politik, och framför allt ekonomi.

Nu kommer helgen och vilan.

En seriöst menad uppmaning, kära läsare: Stanna upp, och titta på snödropparna. Betänk den urviljan.