DELA

Kan vi skapa en åländsk Almedalsvecka?

Almedalsveckan i Visby har vuxit till sig på 2000-talet och blivit en stor succé inom svensk politik.
Kunde Åland ta efter?
Politikerveckan i Almedalen har ganska många år på nacken. Redan i slutet av sextiotalet gjorde Olof Palme det till en tradition att kliva upp i talarstolen just här. Men det är under det senaste decenniet som politikerveckan vuxit till ett megajippo med ett tusental seminarier, hundratals journalister och partiledare som gör utspel till höger och vänster.
Almedalen har blivit ett forum för en lite annan sorts politik, för visioner och diskussion vid sidan av de utspel som media i huvudsak rapporterar om.
Under veckan kan partierna kan söka nya positioner och jaktmarker. I år gjorde Folkpartiet ett utspel om äldreomsorgen som retade allianskollegan och pensionärspartiet Kristdemokraterna och Vänsterpartiet fick, i den gemensamma rödgröna skolpolitikens namn, kompromissa kraftigt i betygsfrågan.

Konceptet med en somrig politikervecka är roligt. Det är folkligt och det populariserar partipolitiken. Det ger diskussionen fart inför det kommande spelåret i parlamentet. Eftersom sommaren innebär nyhetstorka också för riksmedierna blir uppmärksamheten stor.
I Finland har man länge tittat lite avundsjukt på svenskarna och deras Almedal. Man vill inte vara sämre och politikerdagarna ”Suomi Areena”, som ordnats i Björneborg sedan 2006, börjar få ett uppsving. Förra veckan samlades finländska politiker här och eftersom val stundar också i Finland blev Björneborg en sorts startskott för valrörelsen. I synnerhet som Centerns nya partiledare Mari Kiviniemi gjorde att alla statsministerkandidater fanns uppställda på startlinjen. I Finland har man en bra bit kvar innan Björneborg blir ett Almedalen, men man är på väg.

Åland då? Visst skulle väl landskapet också vara förtjänt av en politikervecka – eller kanske snarare ett par politikerdagar?
Det behöver inte nödvändigtvis vara i juli, men varför inte i augusti innan lagtingsarbetet drar igång på allvar? Den skall naturligtvis inte enbart handla om utspel, diskussioner och seminarier är minst lika viktiga. I sommarens långa debatten på insändarsidorna mellan Erik Schütten, som sympatiserar med Ålands framtid, och socialdemokraten Martin Nilsson har båda debattörerna haft var sin god poäng. Martin Nilsson har betonat behovet av kontakter utanför Åland, medan Erik Schütten vill lägga tyngd på diskussionen om självstyrelsens utveckling på längre sikt.

Just sådana saker är en politikervecka bra för. Den kan ge chanser att utbyta tankar och erfarenheter med politiker och experter utifrån och den kan med fördel fokusera på övergripande framtidsfrågor: tillståndet i Östersjön, kulturpolitiken, sjöfartens framtid, hur näringslivet skall utvecklas och så vidare. I stället för att debattera vad som gjorts fel i Skarvenaffären diskuterar man lösningar för framtidens skärgårdstrafik.
En politikervecka i ett litet samhälle som Åland har för övrigt en demokratisk fördel som Almedalen inte har, nämligen möjligheten för alla intresserade att delta. Åland borde bättre utnyttja sin litenhet för att vinna samtalsdemokratiska fördelar.
Nåja, formerna för eventuella åländska politikerdagar á la Almedalsveckan kan säkert diskuteras. Men det är partierna som måste ta initiativet.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax