DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kan vi prata om pengar?

Ekonomisk oro urholkar både självkänslan, måendet och de nära relationerna. Det är en börda som man inte ska behöva bära ensam.

Det är dags att vi börjar prata om pengarna.
”Vi har det inte så bra på Åland som alla kan tro. Att vara fattig syns inte alltid utanpå, du kan inte veta hur folk har det hemma.”

Så säger ”Lina”, som är en av flera vi intervjuat till serien ”Åland på marginalen”, där vi tittar närmare på ekonomisk utsatthet och skildrar livet i skuggan av välfärden. Genomgående har intervjupersoner, både med personlig och professionell erfarenhet av ekonomisk marginalisering, tagit upp hur lite det talas om ekonomi och pengar. Även bland de närmaste.

Du kan bo granne med en småbarnsfamilj som inte har pengar till mat i slutet av månaden. Du kan vara kollega med en person som är skuldsatt och ångestfylld. Du kan vara syskonbarn till en pensionerad morbror som inte har råd att unna sig en lunch på restaurang. Du kan vara partner till någon som känner sig manad att ljuga om sin ekonomiska situation.

Du kan inte veta. Och det är vanskligt att ta för givet att alla har samma ekonomiska förutsättningar att delta i samhällslivet.

Pengar och ekonomi är i en individualiserad och framgångs-centrerad värld en högst privat fråga som ofta kopplas till det egna värdet. Det är lätt att gå från skuldtankar som ”jag kan inte tillräckligt om pengar” eller ”jag tog ett dåligt beslut/hamnade i en jobbig situation” till skamtankar som ”jag är dålig” eller ”jag är inte duktig nog att hantera mina pengaproblem”. Skam och skuldforskaren Brené Brown säger att skamkänslorna eroderar både vårt egenvärde och våra relationer. Enda botemedlet är att prata om det.

”Skam behöver tre saker för att växa exponentiellt i våra liv: hemlighetshållande, tystnad och dömande”.

De första två kan vi påverka själva. Om vi väljer att hålla vår ekonomi hemlig från nära och kära eller är tysta om eventuella kriser. Men den dömande aspekten bestäms av hur våra försök till att dela med oss bemöts.

”Media och samhället säger till oss både öppet och mellan raderna att du är mer speciell om du har mer och spenderar mer”, säger psykologen Debbie Joffe Ellis.

Hon säger att vi förknippar framgång med karriär och materiella egendomar. Det är en attittyd vi måste skaka av oss om vi ska försöka möta dessa historier med empati och icke-dömande, det enda botemedlet mot skam.

Skammen hänger sig gärna fast i idén om att man är ensam med sina problem. Men de flesta har någon gång under sitt liv tampats med ekonomisk oro. Även personer som har det till synes bra ställt. Att öppna upp en diskussion om pengar innebär att vi ska känna oss bekväma att prata om alla aspekter av finanser. Det handlar om att göra pengar till ämne för diskussion och inte ett tabu.

”Faktum är, jag har aldrig träffat en person som inte burit med sig någon form av pengaskam, vid någon tidpunkt i sitt liv – till och med människor som kallar sig själva ”ekonomi-experter”. Det säger författaren och ”finansterapeuten” Bari Tessler.

Att inte prata om det kan vara rent av hälsovådligt. Den stress och ångest som ekonomiska bekymmer orsakar kan vara så påfrestande att de orsakar förändringar i hjärnan. Till den grad att det kan trigga depression. Det kanske säger sig självt, att leva med ständig oro är påfrestande.

”Inte mår jag bra, ekonomin är ett ständigt orosmoment och jag har svårt att sova. Det är jobbigt att leva så här”, säger ”Lina”.

Det är tungt att kämpa för att få vardagen att gå runt. Och det blir bara tyngre ju mer man håller det hemligt.

Kanske du som läser är småbarnsföräldern, den ångestfyllda kollegan, morbrodern som vänder på varje slant eller flickvännen som inte vågat berätta om sina kreditkortsräkningar. Men du ska veta att du inte är ensam.

Förhoppningsvis kan du känna igen dig i någon av de historier vi publicerar under de kommande veckorna.