DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>TILLBAKA I SADELN Bert Häggblom ska få upp Obunden samling på banan igen.

Kan Häggblom styra upp spillran Obunden samling?

Bert Häggblom gör comeback som ordförande för Obunden Samling. Och går ut hårt för att rädda det sargade partiet.
I torsdags samlades det av splittring och ekonomiskt bråk sargade Obunden Samling till vårmöte i Geta. Högst på agendan stod att välja en ny ordförande efter Henrietta Hellström som avsagt sig uppdraget.

De runt 25 medlemmarna på mötet valde enhälligt Bert Häggblom till ny ordförande, och med ett tydligt uppdrag att ta partiet tillbaka in i det lagting man förlorade när lagtingsgruppen valde att kliva över till Moderaterna.

Det är ingen lätt uppgift den erfarne politikern och juristen tar på sig, vilket han insett själv. Det udda partiet med medlemmar som spänner vitt över det politiska spektrat har alltid varit svårplacerat. Och inte har det blivit lättare av den smutsiga skilsmässan från de tongivande spelarna i partiet, när dessa bytte parti.

Frågorna är många: hur ska de obundna nu formera sig, hur ska en partiapparat som kan ge framgång i valet se ut, varifrån ska pengarna komma och inte minst vilken politik partiet ska föra.

Ordförande Häggblom gick ut tämligen hårt direkt, och förklarade att Kommunernas socialtjänst (KST) var en dålig idé. Privata skolor är en annan prioriterad fråga, liksom småföretagarnas situation. Inga helt nya tankar, men ändå ett någorlunda tydligt underlag för ett kommande partiprogram.

Men sedan kom också desperationen fram. I en intervju i tidningen Åland manade Häggblom till en restriktiv hållning i flyktingfrågan. Men Häggblom är noga med att gardera sig åt alla håll. Beslutet att Mariehamn ska ta emot flyktingar är okej, men flyktingmottagandet ska vara ”balanserat”.

Det ligger nära till hands att misstänka att Häggblom ser en del potentiella främlingsfientliga röster i höstens val. Kanske vill han undvika att den tidigare uteslutne OBS-medlemmen Nils Manelius startar det parti han flaggat för, och sopa in de rösterna i Obundna. Hur som är det en rejäl omvändning från den linje som gällde i partiet när Manelius och Jack Sjölund uteslöts på grund av sina främlingsfientliga åsikter.

Kommer Obunden Samling att bli ett Sverigedemokraterna Light, allt i röstmaximerandets namn? Den som lever får se.

Alldeles oavsett hur Häggblom styr partiet i invandringsfrågan har han många problem att lösa. Partiet har förlorat alla sina röststarka kandidater, och här måste jakten komma igång snabbt.

Självfallet ryktas det om namn kring partiet, men just nu står Häggblom rätt ensam som dragplåster för partiet.

Hans starka utspel redan dagarna efter valet kan också verka kontraproduktivt. Redan framstår det som att partiet kommer att styras hårt av Häggblom, frågan är om det lockar starka kandidater.

Den andra stora utmaningen är intern. Partiet har förlorat mycket kunskap om det politiska arbetet, och man har ebb i kassan. Två grundläggande saker som gör kampanjandet i höst betydligt svårare. Det behövs valarbetare, och kampanj kostar pengar.

Fortfarande strider partiet för de pengar man anser att de nu avhoppade stal från partiet och tog med sig till Moderaterna. Man har en fordran på 36 000 euro på sina gamla partikamrater, och uppenbarligen lägger man mycket energi och tid på den striden, en strid som knappast kommer att få en för Obundna positiv lösning.

Bert Häggblom vet förstås vad han givit sig in på, alla år i lagtingspolitiken ger den insikten. Om fem månader är det val, då vet vi om han lyckats. Om inte, lär partiet inte leva vidare.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax

tfn 528 441