DELA

Just nu är Du stark. Fatta det. Grip makten.

Den 17 april, denna söndag, väljs 200 nya riksdagsledamöter till Finlands riksdag. 200 nya och gamla män och kvinnor får förtroendet att under fyra år framåt styra landet. Den 18 april är det de som på allas vårt mandat har den makt vi har gett dem. All makt.
Något mer än hälften av alla röstberättigade ålänningar utnyttjar sin makt. Resten har en massa undanflykter.
1. Jag bryr mig inte om sånt där. Undertext: Det där är inget att bry sig om. Politik och val är för folk som tror att de är något/vet något/kan något.
2. Jag är inte så insatt. Undertext: Jag har inte brytt mig, så jag är rädd att göra bort mig. Det verkar krångligt.
3. Ingen bryr sig ändå om vad jag säger. Undertext: Jag är maktlös. Det är ingen idé att försöka.

Well, jag har nyheter för er.
Allt det där är fel.
Att inte rösta är korkat. Det är lika dumt att låta bli att rösta som att tacka nej till en gratis sprillans ny läsplatta eller kokbok eller vad det nu är man erbjuds varje dag i reklamen.
Rösträtten är ett guldägg. Den kräver mindre ansträngning än att sminka sig på morgonen.
Att rösta visar att du bryr dig, att du tar ansvar, att du är en god människa.

Att rösta är lätt, särskilt i ett riksdagsval. Du som inte är insatt, läs igenom texterna här intill. Där berättar alla kandidaterna vad de står för. Eller ta den du tycker ser trevligast ut, det är det många som gör.
Sen tar du ditt röstkort och går till den lokal som anges på lappen. Du lämnar fram den till valfunktionärerna, får en röstsedel och går in i ett bås för att rösta. Där är du ensam. Ingen kan bedöma om du gör rätt eller fel eller hur mycket du kan om grundlagsutskottet. Du och din penna är ensamma med makten.
När du kommer ut ur båset får du en stämpel på valsedeln och får lägga den i en låda. Du har röstat, men ingen vet på vem.

Just i dag bryr sig alla om vad du tycker. Alla.
Om du känner dig maktlös, varför inte fira denna dag när du får bestämma. Lite makt är mer än ingen makt. Bara fegisar låter bli. Såna som vill luta sig tillbaka och två sina händer från allt gemensamt ansvar för att sedan kunna sitta och klaga.

Just nu strider och dör människor ute i världen för denna rättighet att få säga sin mening, att påverka och styra.
Vår demokrati är ett system med många brister, konstigheter och fel. Precis som vi människor är det ibland misslyckat och bristfälligt.
Och precis som vi alla har det stor potential. Det kan bli det bästa, det kan försöka igen, ibland lyckas det och då blir det så bra att det känns som en värme från tårna och uppåt.

Tydligare kan jag inte säga det.
Gå och rösta.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax