DELA

Jösses, de beter sig som barnungar!

Se på bilden här ovanför från Åland24:s Rakt på i tisdags. Till vänster Sara Kemetter (S). Till höger Petri Carlsson (M). Vice stadsstyrelseordförande och stadsstyrelseordförande. Makthavarna. Bossarna i Mariehamn.
Och de beter sig som barnungar. Här är ett öppet brev till dem båda. Och ett litet till de andra.
Petri Carlsson, jag är säker på att du vill Mariehamn väl. Det tror jag att alla är.
Du är ”the big kahuna” nu. Basen. Chefen. Det är dags att du börjar bete dig därefter.
Allt för ofta tar du på dig offerkoftan när någon kritiserar dig. Den klär dig väldigt illa.
Det är du som ska leda Ålands enda stad och ekonomiska motor ur den kris som staden befinner sig. Den har tagit sig dit som ett resultat av andras politik, men också under två år av ditt styre.
De allra flesta är överens om att det kommer ta flera år innan Mariehamns ekonomi är i balans igen. Du sa det själv i Rakt på häromdagen. Stadens stora skattebetalare har genomgått och genomgår en strukturell förändring. Att hämta sig från stora förändringar tar tid.
Ändå agerar du som om det kommer lösa sig inom två år. I alla de större besluten har du kört över stadens största parti. Valt att inte hitta kompromisser. Det är helt okej i sakbeslut, det är majoritetens rätt.
Men nu talar vi inte om mindre beslut. Vi talar om en vision som ska bli verklighet. Om svåra, övergripande och genomgripande strategiska val för Mariehamn. Beslut som måste hålla streck resten av den här mandatperioden och nästa. Kanske ännu längre.
Vore det inte i det läget ett bra val att inkludera hellre än att exkludera? Att inte utgå från att nästa valresultat kommer att se ut som det senaste? Att gardera detta avgörande vägval från att rivas upp av en annan majoritet om två år?
Att lyssna men inte ta intryck är inte att inkludera. Kliv ur sandlådan och ta ansvar!

Sara Kemetter, jag är säker på att du vill Mariehamn väl. Det tror jag alla är.
Du är oppositionsledare, du representerar 30 procent av väljarna i Mariehamn. Det är dags att börja bete sig därefter. I Rakt på häromdagen tog du på dig offerkoftan, den klädde dig väldigt illa.
Som representant för nästan var tredje röstberättigad mariehamnare har du ett stort ansvar att visa vad du vill göra, men också att kompromissa med de andra 70 procenten. Ditt parti bär också ett stort historiskt ansvar för den situation som staden befinner sig i nu.
Att skylla på att majoriteten inte velat inkludera dig och Socialdemokraterna i de beslut som tagits under mandatperioden och därför nu sitta och titta snett på majoritetsledaren och avhända dig allt ansvar för stadens svåraste stund, som i Åland24 i tisdags, är inte att visa ledarskap. Det är inte att visa handlingskraft. Det är barnsligt.
Visa dig i stället större än partipolitiken. Låt det förgångna vara det förgångna och se i stället framåt. Självklart finns det stort och smått som du inte gillar i Moderaternas och de andras politik. Men se i stället till det som går att överbrygga. ”Sträck ut en hand och känn en hand i din” sjöng Lasse Berghagen. Mariehamn behöver inte toppolitiker som sitter och vänder ryggen åt motståndarna. Mariehamn behöver utsträckta händer.
Att surt säga att ”vi vill inte vara med längre” är inte att sträcka ut händer. Kliv upp ur sandlådan och ta ansvar!

Liberaler, Centerpartister, Obundna och Mariehamns framtidsrepresentanter, jag är säker på att ni vill Mariehamn väl. Det tror jag alla är.
Det är förståeligt om ni finner den nuvarande situationen i stadshuset frustrerande. Men ni har chansen att gjuta olja på vågorna som de till höger och vänster skapar. I insändaren häromdagen visade ni att det finns grund för samsyn. Inkludera era kamrater när de kliver ur sandlådan! Ta ert ansvar!
Se till att de talar med varandra. Läget för ekonomin är allvarligt. Det är inte en tid för partikäbbel. Det är en tid för breda, långsiktiga lösningar.
Ni har chansen att vara de som leder de stridande rätt. Ta vara på den!

Jonas Bladh