DELA

Jonssons utspel väntat nästa steg

I den åländska politiken får självständighetsdebatten nästan inget utrymme eftersom Ålands Framtid är ensamma om att driva den.

ÅF lovade redan i valet att jobba för att aktualisera Ålandsfrågan och flyttar nu fram positionerna.
Ålands Framtids partiledare Axel Jonsson riktade i sitt tal under självstyrelsedagsfirandet tuff kritik både mot riket och sina egna lagtingskollegor. Främst riktade Jonsson kritik mot vad han beskriver som en nedmontering av det svenska samhället i Finland. Även de åländska kollegorna fick en känga, Åland ska sluta gå till Finland med mössan i hand.

Ålandsfrågan, alltså frågan om Ålands självständighet, borde aktualiseras igen enligt Ålands Framtid.

Ålands Framtid har inte hymlat om att den långsiktiga planen för dem är ett självständigt Åland. I valkampanjen i höstas presenterade de sin plan – genom tre steg ska Åland bli självständigt 2040. I valprogrammet presenterade ÅF tre teman:

1. Ordning och reda med självstyrelsen 2015–2022

2. Utvidga självstyrelsen 2022–2032

3. Ett självständigt Åland 2040

Jonsson har även visat intresse för Skottlands och Kataloniens självständighetskamper. Han har besökt områdena under pågående valrörelser för att närmare stifta bekantskap med processen.

Nu fick han chansen att marknadsföra självständighetsfrågan, framför Julius Sundblom dessutom.

Han tog den . Det förvånar inte.

I samarbetet med riket har ÅF redan stuckit ut hakan. I den enade fasad som Ålandskommittén har visat upp har Ålands Framtid försökt skapa sprickor redan tidigare. Jonsson reserverade sig som enda ålänning mot delar av Ålandskommitténs delbetänkande för drygt ett och ett halvt år sedan. Det var en markering att de inte väljer majoritetens linje.

President Halonen som leder kommittén blir knappast överraskad om hon skulle nås av budskapet Jonsson skickade förra veckan. Hon vet med stor sannolikhet redan var Jonsson står.

Majoriteten av de åländska partierna vill visa en enad front gentemot riket. Det ger Åland ett bättre förhandlingsläge att kunna gå in i diskussionerna med riket med gemensam röst. Likt alla andra grupper vill ledningen hantera konflikter internt för att utåt visa sig starka.

Men vilken röst är det som representeras?

Ålands Framtids agenda gynnas knappast av att i tysthet få vika sig för de andra partierna internt för att bevara den enade fronten.

För att få genomslag för sitt budskap valde ÅF en okonventionell metoder som att inte hålla sig till etikettreglerna för festtal.

Ålands Framtid såg till att skaka om i det konsensusskapande lagtingets förhållande till riket.

Blir följderna av talet en mer infekterad relation med riket är det upp till partierna som bestämmer över majoritetslinjen att rätta till den.

För Ålands Framtid är en sämre relation med riket bara en väg mot målet 2040.