DELA
Foto: <07_Bildrubrik>TOPPMÖTE I dagarna mötes världens mäktigaste ledare i G20-gruppen för att diskutera bland annat terrorhotet. Måtte de enas. (Bilden är från ett tidigare G20-möte).

IS ska mötas med demokrati – men måste slås ned

Terrordåden i Paris skakade världen.

Men attackens historiska betydelse avgörs inte av terroristerna, utan av de beslut som tas efter den fega attacken i Parisnatten.
De slog till, så som terrorister gör, när det väntades som minst. De slog till mot det som i modernt, terroranpassat språk kallas mjuka mål. Oskyldiga, försvarslösa människor. Terroristerna slog till, så som de gör – fegt.

Terrorism har i alla tider varit en del av världsordningen. Vare sig det handlat om lönnmord i antiken, ensamma galningar eller välplanerade och välfinansierade grupper med politiska eller religiösa motiv. De har alltid funnits.

De kommer, dessvärre, förmodligen alltid att finnas. Det finns alltid de som vill ta ifrån andra deras rättigheter och friheter. Just så är det nu. Islamiska Staten är en politisk organisation som använder sin religion som försvar för sitt barbariska beteende. De hatar allt vad fria länder står för.

Sån är världen. Det är tragiskt, men så är det.

De kommer alltid att finnas, de kommer alltid att försöka förstöra.

Men om de lyckas beror inte på dem. Det beror på oss. Om vi låter terroristerna fösa oss mot ett mer stängt samhälle, ett mer separerande och utpekande, ett mer bevakande samhälle – då har de lyckats.

Efter 11 september-attackerna i USA misslyckades administrationen Bush. Man införde lagar som gav staten stora möjligheter att övervaka både egna medborgare och andra länders. Nu har redan president Hollande i Frankrike sagt att han vill skrota Schengenavtalet inom EU, att gränskontroller ska införas. Det vore att slopa en av EU:s grundvalar, rörelsefriheten.

Alla sådana här inskränkningar i våra friheter är att ge terroristerna en seger.

Men , frågar den vise, ska man bara acceptera terrordåd utan att göra något? Naturligtvis inte.

När världens mäktigaste ledare nu är samlade för G20-möte i turkiska Antalya har de terrorn från IS högst på agendan. Och aldrig har trycket varit så stort på dessa ledare att enas i en gemensam front mot ondskan. Att göra gemensam sak för att slå ned den Islamiska Staten.

IS är den grymmaste och farligaste rörelse världen har sett sedan Hitler kom till makten i Tyskland. Med såväl finansiering som vapen och kunnande har IS blivit ett hot inte bara mot Syrien och Irak, utan mot hela världen.

De koordinerade attackerna i Paris är ett nytt steg i IS utveckling. Tidigare har man slagit till i mindre skala, nu var det en större grupp som synkroniserat slog till på flera platser. Det gör hotet större.

Världsledarna måste lyckas komma överens om hur IS ska besegras. Det senaste årtiondet har varit en lång serie av misslyckanden för världssamfundet. Man har inte lyckats enas kring en hållbar plan för miljön på planeten. Man lyckades inte komma överens om hur revolutionen i arabvärlden i allmänhet, och Syrien i synnerhet, skulle hanteras. Dessutom har de största länderna ytterligare kommit på kant med varandra genom konflikter så som Ukraina.

Nu måste Obama, Putin, Merkel, Xi Jinping och vad de nu kan heta visa sig vuxna uppgiften som världsledare. När IS växer sig starkare måste ledarna i resten av världen bestämma sig för hur den mordiska organisationen ska slås ned.

Samtidigt som vi sörjer offren i Paris ska vi också komma ihåg att offren för IS terror är långt mycket högre i Syrien och dess grannländer. Alla är de offer för en organisation som ser våld och ickedemokrati som det enda rätta.

Svaret måste bli starkt och unisont. Vi står upp för demokrati, för frihet, för våra rättigheter. Och vi tänker krossa ondskan.

Det borde ledarna i den turkiska turistorten deklarera med en röst.