DELA

Internationella relationer i fara för Donald Trump

Donald Trumps uttalanden i den amerikanska primärvalskampanjen fortsätter att öka klyftorna mellan hans anhängare och resten av världen.
Londons nya borgmästare Sadiq Khan har enligt nyhetssajten Politico sagt att han ska hjälpa demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton att besegra Trump.

Varför?

Donald Trump har tidigare i sin kampanj sagt att han vill att USA ska deportera sin muslimska befolkning och inte släppa in flera muslimer. Han kunde dock tänka sig göra ett undantag för Khan, ett undantag som borgmästaren inte var imponerad av.

– Att han erbjuder mig ett undantag visar hur lite han förstår, sade Khan till Politico.

Trumps generaliserande polariserar debatten och undergräver internationella relationer. Att nu den högsta företrädaren för en av Europas viktigaste städer och en nära allierad till USA ryter ifrån ger en politisk tyngd som är svårare för Trump att ignorera, även om all kritik hittills verkar rinna av honom som vatten. Det är också ovanligt att en politiker i ett annat land så tydligt tar ställning för eller emot en kandidat som Khan nu har gjort till förmån för Clinton.

Att han dessutom tillhör en grupp som Trump vill förbjuda gör att kritiken svider hårdare.

Trump har redan börjat tona ner retoriken inför den stora kampanjen om presidentposten med Hillary Clinton men risken är att han redan har trampat på för många tår. Det ger också en försmak av utvecklingen i de internationella relationerna mellan USA och resten av världen.

Det finns en stor förtroendeklyfta att reparera med flera av världens ledande länder, bland annat Kina som han har lovat att begränsa handeln med eftersom USA har ett handelsunderskott mot just Kina. Han har kallat FN lata, feta och inkompetenta och skulle kunna tänka sig lämna samfundet.

– Om man inte är beredd att lämna kan man inte förhandla, sade Trump till The Economist.

Även i det egna partiet får han problem eftersom många republikaner är frihandelsförespråkare vilket Trump har tagit avstånd ifrån i den protektionistiska linje han driver.

USA riskerar att förlora mycket på en president som Trump, vi andra riskerar att förlora nästan lika mycket i form av en mer destabiliserad värld.