DELA

Inte naivt att ta personligt ansvar för miljön

Nu är det upp till bevis.
I morgon firas den bilfria dagen på Åland och världen, dels med evenemang på torget, dels med uppmaning till bilister att lämna bilen hemma, dels med olika aktioner för att uppmärksamma de negativa miljöeffekterna av bilkörning.
Många har stämt in i kören av kritiska röster kring detta evenemang: Det är onödigt, det spelar ingen roll och har ingen effekt, andra saker är viktigare, det finns värre miljöproblem än bilkörandet…

Ja, ja, ja. Faktum är att de miljöproblem som uppstår till följd av utsläpp av fossila bränslen från bilar och båtar hör till de största hoten mot mänsklighetens framtid.
Faktum är att bilkörning är ett större problem än jordbrukets utsläpp.
Faktum är att ett så miljöfarligt beteende som bilkörning knappt skulle tillåtas om det var en industri det handlade om, och inte en rad individer som bara manifesterar sina grundlagsenliga fri- och rättigheter att ta sig fram som de vill.

Kritiken mot aktivist- och idealistfalangen är att de flummar på om eget ansvar och små förändringar men samtidigt inte förmår trycka på eller förändra  de verkligt stora problemen.
Nä, nä, nä. Det är precis som med feminismen och fredsrörelsen – vad man än gör så borde man göra något annat i stället. Aktivister ställs alltid till svars för att de inte i samma andetag lämnar en komplett lista över alla andra problem i världen och ber om ursäkt för eventuella bortglömda katastrofer.
Jag säger så här: tack och lov för Agenda 21 och Ålands Natur och Miljö som envetet för sin kampanj för vårt gemensamma och individuella ansvar för miljön. Ni gör ert, med råge, och ni får gärna fortsätta med det. Fortsätt vara en tagg i samvetet, en påminnelse, en gnagande fråga.

Däremot är det alltså upp till bevis för alla er som tycker att en bilfri dag är löjlig. Vad gör ni i stället? Vad är rätt sak att göra för miljön? Hur anstränger just du dig för att få ner mängden utsläpp av farliga och giftiga ämnen i luften?
Om det inte just i dag passar att lämna bilen hemma, när gör du det då? Det kan ju inte alltid vara fel tid, fel plats, för dyrt eller för fånigt att lägga tid och pengar på det enda som håller oss människor vid liv, nämligen jordklotet.

Oops. Där blev det visst lite känslomässigt. Det får man heller inte vara. Man får inte känna gallan stiga i halsen på morgnarna, när man ser strömmen av bilar på väg in mot stan, bil efter stor fin bil med en människa i varje. Man får inte svära för sig själv när man konstaterar att det finns människor som behöver åka bil mellan Ålandsbanken och Park. Det handlar nämligen om individens frihet, och den är helig.
Denna bilfria dag är det tvärtom. Heder och ära åt er som går och cyklar, springer och kryper. Tack till alla er som är blåögda, naiva idealister som tror att frihet under ansvar är ett praktiskt åtagande, inte bara en obunden valslogan.
Se bilen som vilket annat beroende som helst. Just denna dag kan du bli fri från ditt beroende av fossila bränslen, från ditt slaveri under bensinlangarna. Du kan gå. Du är fri.