DELA
Foto: Rasmus Olin

Ingen promenadseger för Antti Rinne

Socialdemokraterna har lett opinionsmätningarna inför riksdagsvalet i Finland, men ledningen i antal procentenheter är verkligen inte betryggande när man tar in osäkerhetsfaktorer som Antti Rinnes vacklande hälsa i kombination hur tufft spelet om statsministerposten är de sista kampanjveckorna.

Ännu kan allt hända och slutresultat kommer vara direkt avgörande för Åland.
Sedan ett år tillbaka har Socialdemokraterna varit det största partiet i Yles opinionsmätningar och i analyser och debatter läggs Socialdemokraterna ofta fram som vinnaren. Den sannolika regeringen blir då en rödmylleregering med Centern och någon till. Ett bra alternativ ur åländsk synvinkel.

Tittar man närmare på gallupsiffrorna, gör en snabb omvärldsanalys, kollar av läget med professor emeritus Göran Djupsund och tänker efter hur slutspurten i riksdagsval brukar se ut är resultatet inte så självklart.

Om det är Samlingspartiet som på valnatten står där med trumf på hand blir det en ytterligare motig period för Åland. Samlingspartiets Petteri Orpo väljer knappast Socialdemokraterna som regeringspartner i första hand. Snarare frågar han Centern och Sannfinländarna.

Juha Sipiläs spelade avsky mot Sannfinländarna under förra mandatperioden, ni minns när Jussi Halla-aho tillträdde som ordförande och partiet splittrades, kommer antagligen att vara som bortblåst. Att fortsätta i regeringsposition är antagligen mer lockande än att hålla på moraliska principer, speciellt när det inte är han utan Petteri Orpo som håller i klubban.

Sannolikheten är också stor att de som eventuellt blir invalda för Blå framtid inser sitt misstag – det tråkiga i att vara en marginell grupp i riksdagen – och helt enkelt går tillbaka och förstärker den sannfinländska gruppen. Tillsammans med Kristdemokraterna kan de antagligen bilda en fungerande regering.

Ett scenario med en regering med Samlingspartiet, Centern, Sannfinländarna och Kristdemokraterna skulle antagligen ge Åland ett magert resultat när det blir dags för en eventuell omförhandlingen av klumpsumman, fortsatta förhandlingar om självstyrelserevisionen … och alla andra utmaningar i relationen Åland–Finland.

I den senaste opinionsmätningen gjord av Yle/Taloustutkimus, fick SDP 21,3 procentenheter i understöd, en liten ökningen från februari. Saml sjönk till 16,2 procentenheter. En skillnad på 5,1 procentenheter, en betydligt större skillnad än under det senaste halvåret, men så är felmarginalen på plus minus 2 procentenheter.

I den första tv-debatten tidigare i mars ville både Petteri Orpo och Juha Sipilä tydligt ställa sig in hos SDP:s Antti Rinne. De var snälla och inställsamma.

Enligt Göran Djupsund blir den följande opinionsmätningen avgörande för hur den fortsatta kampanjen blir.

– Om det blir en buffert på fyra–fem procentenheter till Samlingspartiet kommer de (Orpo och Sipilä, reds.anm.) att fortsätta som i den första debatten, de vill vara kompisar med Rinne, om han ska bli statsminister. Men om stödet minskar så ser Samlingspartiet en möjlighet att fajtas och då blir attackerna mycket tuffare.

Kommer Antti Rinne att stå för pall för sådana attacker? En annan relevant fråga är nämligen Antti Rinnes hälsa. Under jullovet drabbades han av en svår lunginflammation i Spanien och så sent som i februari låg han på sjukhus och fick blodkärl sprängda med ballongutvidgning.

Han har konstaterats vara arbetsför av läkare, säger han, men en valkampanj är ett maratonlopp. Varje dag i flera veckor: Det är oerhört påfrestande. Vågar folk rösta fram en statminister som inte har hälsan i skick?

Antti Rinne är dessutom inte känd för att leverera i valdebatter, minst sagt en nackdel just nu.

Till det här ska man väga in den allmänna motgången för socialdemokratin i världen och att det generellt går bra för populistpartier. Ett tufft utgångsläge alltså.

Finns det då något positivt? Det skulle vara om det blir ett framgångsrikt val för det ökända sofflockspartiet. Många väljare är osäkra och hittar man ingen tillräckligt bra kandidat eller om valets frågor inte engagerar tillräckligt stannar många hemma.

Enligt Göran Djupsund brukar ett högt deltagande ge högre stöd till ytterkants- eller populistpartierna, eftersom den som inte är så intresserad ofta lockas av deras något enklare lösningar.

Så oberoende var ålänningens personliga politiska hemvist ligger och hur mycket man än önskar ett högt valdeltagande för den levande demokratins skull … så vinner Åland på ett måttligt valdeltagande samt att Antti Rinne står pall för trycket och vinner valet.

Allt annat kan bli en smärre härdsmälta för Åland.