DELA

Ingen marknad för varor som saknar köpare

”För att få pengar sålde 25-åringen sin flickvän till andra män.
Den gravida 18-åringen fick ta emot fem kunder om dagen, sju dagar i veckan”
Detta kunde man läsa bland annat i Metro och Aftonbladet i torsdags.

Både pojkvännen och den gravida flickvännen kom från ett utomnordiskt land, och orsaken till kommersen sades vara brist på pengar. Pojkvännen dömdes till ett år och två månaders fängelse.

I torsdags hölls också i Mariehamn en konferens om trafficking. Talare efter talare pratade om olika aspekter av problemet, om barnpornografi, sexslaveri, polisens åtgärder, projekt i de länder där trafficking-offer rekryteras. Viktig kunskap om hemska, förskräckliga saker.
Hur skulle det vara om en hel konferens ägnades inte åt offren eller åtgärderna, utan åt köparna?

Varför inte gå till roten för det onda, till det enda faktum som håller sexhandeln igång – att det finns konsumenter till dessa varor av mänskligt kött och blod.
Nu kan man höra, nästan som när åskan dånar, att prostitution är världens äldsta yrke, att man aldrig kan få ett slut på begärens marknad, att det faktiskt, faktiskt finns sexarbetare som ser det som ett yrke som de frivilligt åtar sig, utan att vara sig missbruka eller vara psykiskt sjuka.

Och ok. Sådana undantag finns. Och prostitution i olika former har alltid funnits. Och människan är ett djur.
Men nog är det väl märkligt om det inte ska gå att ändra på något som är så i grunden ondskefullt som att köpa och sälja och förnedra människor.
Låt mig ge några exempel på att så har skett:
Slaveriet avskaffades i USA, trots att det var en mycket lukrativ handel. Konsumtionsvaran – slavarna – fick medborgerliga rättigheter efter en lång, hård kamp. I dag är USAs president svart.
Kvinnor fick rösträtt, i Finland i samband med landets självständighet. Backa ytterligare 100 år i tiden, och kvinnan var mans egendom, faderns, broderns, mannens. Det var ställt bortom vetenskapligt tvivel att kvinnors hjärnor inte fungerar som mäns och att de därför inte kunde anförtros ansvaret för sina pengar, sina kroppar eller belastas med onödig kunskap.
I dag är finländska kvinnor företagsledare, ministrar, jurister, professorer och läkare. Bland annat.

Så. För att något varit fel länge behöver det inte alltid vara så. Förändring är möjlig, också på detta högst intima område. De som måste leda förändringen är den grupp som i överväldigande utsträcknings köper sex. Männen.
Varenda karl som någonsin tänkt tanken att gå in i en lägenhet, sticka åt nån kille som står i hallen en summa pengar, gå in i ett rum med en kvinna man aldrig träffat förut, ta av sig kläderna och utnyttja henne, fullt medveten om att det inte är första gången för dagen. Varenda karl som inbillar sig att denna transaktion handlar om sex, njutning och passion.
Varenda karl som köper barn och tonåringar på Thailands-resan. Varenda karl som tycker att de gör en sönderknarkad 45-åring en tjänst som tillfredsställer sig med henne så att hon får pengar till nästa dos.

Kom igen gubbar, ni som finns också här på Åland, lika väl som på andra ställen. Det är er vi ser till. Det är ni som ska stoppa ner plånboken i fickan och se skamsna ut och loma iväg och komma på bättre tankar.
Annars.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax