DELA

Ingen fiende är som den man hållit närmast

Det finns inga fiender man ogillar så intensivt som sina forna vänner.
Denna gamla sanning är alldeles särskilt relevant i uppgörelsen mellan de tidigare Obundna lagtingsledamöterna i nybildade Moderat samling och det kvarvarande Obunden samling.
Den uppgörelse man med alla medel sade sig vilja undvika (titta tillbaka på de första intervjuerna med Gun-Mari Lindholm, och tonen är en helt annan), utspelas nu för öppen ridå, och den handlar bara om pengar.

Nya Obunden samling har inga pengar, och behöver det för att kunna satsa på nästa val. De pengar som betalas ut för lagtingsledamöternas disposition, den summa man nu grälar om, ser de flesta partier till att hantera sparsamt för att använda vid nästa val. Inom gamla Obunden samling var dessutom verksamheten påtagligt låg den sista tiden före splittringen.
Det fanns alltså pengar ”sparade” att gå till val med.

De fyra partibytarna Gun-Mari Lindholm, Danne Sundman, John Hilander och Fredrik Karlström hade nog aldrig tänkt sig att det skulle gå som det gick. De trodde att de hade ett parti i upplösning, där man kanske skulle tappa några medlemmar till andra partier, de som allra minst hörde hemma i ett renodlat högerparti. Resten skulle följa med, liksom partiets pengar.

Så blev det icke. Obunden samling vägrar lägga sig ner och dö, småaktig strid utbryter om pengarna, och alla förlorar i trovärdighet när allmänheten inför öppen ridå får se sina folkvalda slåss om guldskatten.
En som påtagligt avhållit sig från striden är tidigare ordförande Gun-Mari Lindholm. Hon har, enligt egen utsago, för avsikt att göra anspråk på ordförandeposten i Moderat samling, och då passar det sig inte att synas i de små, gnetiga sammanhangen. Det skitjobbet får Danne Sundman göra, och om man alls ska döma av tidigare liknande fall så kommer det inte att inverka positivt på hans röster i nästa val.
Ett närliggande exempel är partibytaren Harry Jansson, som knappt kravlade in i lagtinget som Centerpartist, trots att han var vald till ordförande.

Ett gott råd till de nyblivna moderatat samlingspartisterna: Se till att få slut på pengabråket. Var storsinta. Annars är det bara det folk kommer ihåg när val stundar.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax