DELA

Inför nolltolerans för alkohol i trafiken

Tänk vad bra ändå, att få veta att alla de där som sade att de druckit ett glas vin till maten för två timmar sedan, och sedan blåser 0,5 %, att de ljuger. För om det verkligen är så att man druckit ett glas vin till maten så behöver man inte oroa sig. Då är det 0,0 promille efter två timmar.
I Nyans promilletest drack och åt tre personer det man brukar vid en fin middag, en del mer, andra mindre. Nyans reporter Totte Vesterlund drack två öl och en whisky. Efter det blåste han 0,2 promille när det var dags att bryta upp.
Kai Söderlund drack två glas vin, och ett glas dessertvin. Han blåste 0,28 promille Och Gun-Mari Lindholms ena glas vitt gav inget utslag alls.

Vart vill man komma med denna information? Att det är lugnt att dricka mer än man tror och sen sätta sig bakom ratten?
Nej, faktiskt inte. Våra testpersoner hade enligt egen utsago inte satt sig bakom ratten efter middagen. Samma resultat kom de lagtingsledamöter fram till som för några år sedan gjorde samma test. Den promillegräns på 0,5 promille som gäller i dag tillåter en hel del alkohol innan man åker fast, så mycket faktiskt att det med fog kan ifrågasättas om man av trafiksäkerhetsskäl ska köra alls.

Eftersom alkohol är en drog som påverkar omdömet, som gör folk dumdristigare och yvigare, samtidigt som den försämrar förmågan att bedöma avstånd och hastigheter, är det sämsta möjliga kombination med trafik och motorfordon. Att så många sitter och räknar och funderar på hur mycket man kan eller inte kan dricka innan man uppnår en viss gräns som kan varierar med allmänkondition, vad man tidigare ätit, tid på dygnet, är rent katastrofalt.

Argumenten mot en sänkning av promillegränsen är i dag att det är svårt att övervaka och att man får sätta tid på de lindriga rattfyllerierna när det är återfallsfylleristerna och den grova rattonykterheten som är det stora problemet.
Ok. Så sätt gränsen vid 0 promille. Ingen alkohol om du kör. Då finns inget att fundera på, inget att gissa eller testa, bara den klara regeln att om du dricker ska du inte köra. Det är verkligen inte en fråga som ska avgöras av hänsyn till hur mycket alkohol restauranger och krogar får sälja. Kanske ska man jobba på sitt alkoholfria sortiment i stället, så att det finns ett urval för chaufförerna som är mer spännande än mineralvatten med en citronskiva i.

Den som sedan i en blåskontroll blåser mer än 0,0 och mindre än 0,2 får betala böter, och över gränsen behandlas på samma sätt som man idag gör med lindrigt rattfylleri.
Självklart skulle en ändring i lagstiftningen i denna riktning inte eliminera rattfylleri-problemet, men det skulle en gång för alla sända ut det klara, entydiga budskapet från lagstiftare och politiker att alkohol och trafik ska hållas isär, och att det är precis när man själv tror att man nog klarar av att köra som man inte gör det.

För att att säga det i klartext: De flesta av oss som inte har övat så mycket är klart påverkade om vi druckit så mycket att vi blåser 0,5 promille. Då ska vi inte köra.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax