DELA

Idrotten och spriten en pinsam historia

Herrar Lindbäck och Backas har svurit i kyrkan, och fått igenom att årets idrottsgala ska ordnas utan alkohol. Detta ska ”rättas till” på ett extra förbundsmöte i dag.
Där landshövding Peter Lindbäck drar fram händer det ofta intressanta och överraskande saker. Denna gång inom idrottsrörelsen, där Lindbäck hamnat genom sitt ordförandeskap för fotbollslaget Åland United.
Den årliga idrottsgalan, som i år uppenbarligen av ren utmattning tog en paus, ska återupptas nästa år. Den har varit ett sätt att under festliga former fira idrottsåret, idrottarna, tränarna, supportrarna och markpersonalen, dela ut priser och bara ha en trevlig kväll.
Man har satsat stora resurser både i tid och pengar på denna gala, som därtill dragit till sig en del sponsorpengar. Och, om sanningen ska fram, har spriten flödat. Som vid alla stora galor, även de tjusiga tv-sända i Sverige, är det mycket sprit, och med spriten mycket fylla.

Det rimmar illa med idrottsrörelsens och barn- och ungdomsidrottens alkohol- och drogpolicy. Alkohol- och drogpraktiken är som vill alla vet något annat.
Där finns allt från dyngfulla föräldrar på ö-spelen till turneringar där innebandyspelare knappt kommer upp på planen och, dessvärre, idrottslagens och förbundens fester som inte är ett dugg bättre än andra större fester där det i vår kultur anses fullt acceptabelt att bli väldigt berusad.

Kaj Backas, som vid Ålands idrotts förbundsmöte lade förslaget att idrottsgalan hålls alkoholfri säger till Nya Åland (den 29 maj) att han inte anser att alkohol ska serveras på galan eftersom det bland pristagarna finns minderåriga, och eftersom minderåriga uppträder med program på galan.
Det är ju helt vettiga orsaker, men den kanske viktigaste är inte uttalad.
Om inte idrottsrörelsen klarar av att hålla en gala utan sprit, och om sponsorerna drar sig ur när det får höra talas om det, vad säger det om sambandet mellan alkohol och idrott?

Vad betyder det att Ålands idrott nu utlyst ett nytt extra förbundsmöte där endast befullmäktigade representanter får rösta, för att snarast möjligt kullkasta ett uppenbarligen enligt alla regler fattat beslut?
Att man blev så till sig över det överraskande förslaget att inte ha alkohol på festen att man inte kom sig för med att komma med ett motförslag, och att denna miss nu ska rättas till i brådskande ordning.
Att det verkligen inte går att ha kul utan sprit, inte ens på en fest där det som ska firas är idrott och idrottare främst på ungdoms- och amatörnivå?

Det ska bli synnerligen intressant att höra motiveringarna på dagens extra förbundsmöte, dels till varför det tidigare beslutet var olagligt, dels till varför det är så viktigt att man ska få dricka på idrottsgalan att man är beredd till extraordinära möten för att få det.
Om svaret är att det inte kommer folk annars, eller att sponsorerna faller bort eller att det inte blir kul – men ok då. Sätt tiden och energin på att ordna ett kaffekalas för att dela ut priserna, och resten av resurserna på själva idrotten, gärna på någon del av idrottsrörelsen som inte intresserar sponsorer och marknadsförare, men som gör barn glada och får dem att röra på sig.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax