DELA
Foto: Joakim Holmström

Idrotten är värd mer än snabba cash

Problemet med så kallad matchfixning urholkar idrottens trovärdighet.

Så ska det inte behöva vara.
Matchen mellan HJK och FC Inter som spelades i söndags utreds för matchfixning. Enligt utredningschef på Finlands centrum för etik inom idrotten Jouko Ikonen har det förekommit missänksamma sekvenser under matchen och en undersökning har inletts. Enligt Ilta-Sanomat ska även Veikkaus utreda vadslagningsbeteendet före och under matchen, vilket hör till i den här typen av utredningar.

HJK vann mot Inter med 3-0 vilket inte är ett ovanligt resultat. Lagen har tidigare mötts två gånger i ligan i år. Den första slutade oavgjort, 0-0 och den andra vann HJK med 3-0.

Så vilka sekvenser är misstänksamma? Är det tacklingen i den 27:e minuten som leder till straff och gult kort? Är det den slarviga hemåtpassningen på övertid, ett misstag som leder till baklängesmål för Inter och som fastställer slutresultatet 3-0? Är det någon annan situation? Är det båda?

Faktum är att vi inte ens vet om någon situation i just den här matchen har varit manipulerad, men det räcker med att fatta misstanke för att uppleva situationerna på ett helt annat sätt än tidigare. Det är nämligen misstanken som är kruxet.

Brusten tillit är det fundamentala problemet med de misstänkt uppgjorda matcherna. Om det inte går att lita på att spelarna gör sitt bästa, utan på ett eller annat sätt försöker manipulera matchen för egen vinning vad är då syftet med att engagera sig som utomstående?

Vi behöver tyvärr inte blicka längre än den egna ligan för att hitta flera exempel.

AC Allianssi relegerades år 2005 efter att det hade uppdagats att klubben hade förlorat mot Haka med 8-0 och att sex spelare hade andra motiv än rent sportsliga för resultatet. 2011 dömdes en affärsman från Singapore efter att ha betalat RoPS-spelare för att uppnå ett önskat resultat.

Det finns också ännu mer lokala exempel. Det mest uppmärksammade fallet är den tidigare IFK-burvaktaren Willis Ochieng som misstänks för att ha tagit emot pengar och försökt styra resultat i åtminstone två matcher.

Ytterligare en tidigare IFK-spelare, Ekhiabhi Okodugha, berättade att han blivit erbjuden pengar för att styra ett resultat, men sade samtidigt att han tackade nej till erbjudandet. Det är inte bara i de högsta serierna som manipulationsförsök förekommer. Även FC Åland har råkat ut för att fyra spelare, då i motståndarlaget Atlantis, misstänks ha manipulerat matchen.

I fjol rapporterade DN om att till och med svenska juniormatcher har varit föremål för utredning rörande matchfixning. Det gäller inte bara fotboll. Tennis, innebandy och cricket, till och med e-sport är bara några exempel på sporter som har råkat ut för kontroverser rörande uppgjorda matcher.

Spelmarknaden vad gäller sportevenemang är så enorm att det går att tjäna pengar på nästan vad som helst. Det behöver inte vara ett specifikt resultat i en match.

Ju fler alternativ som är spelbara ju större chans är det att tjäna pengar på manipulationsförsök. Gula kort, hörnor, straffar eller mål, allt går att tjäna pengar på. Det behöver inte heller bara handla om att göra stora vinster.

Enligt svenska riksidrottsförbundets matchfixningssamordnare Johan Claesson kan det även vara ett sätt för kriminella organisationer att tvätta pengar. Ofta är det svårt att komma åt förövarna. Spelbolag i andra delar av världen kan användas för att genomföra spelen och att få tillgång till sådan spelhistorik är inte det lättaste.

Så även om Veikkaus inte upptäcker något annorlunda i spelmönstret betyder det inte att ingen tjänar pengar på en viss situation.

Att urholka idrottens trovärdighet är att förstöra det allra viktigaste – känslan av ovisshet som bara uppstår när alla gör sitt yttersta för att vinna. En uppgjord match eller en dopningsskandal, vetskapen om att en situation är manipulerad tar udden av idrottens oförutsägbarhet. Så länge problemet finns kvar försvårar det tilliten till idrotten, och uppgjorda idrottsevenemang blir inget mer än dålig teater.

Därför behövs kontinuerliga påminnelser om att de idrottsmän och -kvinnor som ägnar sina liv åt en sport måste få tillräckligt stöd som gör att de lättare kan motstå frestelsen av snabba pengar för en missad passning eller en tackling några mikrosekunder för sent.

Idrotten är värd mer än så.