DELA

I strejkkonflikten finns inga vinnare

Helsingfors tingsrätt förbjuder nästa veckas planerade strejker bland sjukvårdspersonal på intensivvårdsavdelningar. På kollisionskurs står nu rätten till intensivvård mot rätten att strejka för bättre arbetsvillkor.

Vårdfacken Tehy och Super har varslat om flera kortare strejker på intensivvårdsavdelningarna på Åbo universitetssjukhus, Egentliga Tavastlands centralsjukhus och Uleåborgs universitetssjukhus, rapporterar Svenska Yle och Hufvudstadsbladet. Efter att sjukvårdsdistrikten vänt sig till domstol med begäran om att förhindra strejkerna beslutade Helsingfors tingsrätt i onsdags att tillfälligt förbjuda dem.

Helsingfors tingsrätt menar att strejken skulle vara oskälig i förhållande till den skada den potentiellt kan medföra, eftersom facken inte gått med på skyddsarbete under strejken. Det skulle äventyra patienters liv och hälsa, anser tingsrätten.

Vårdfacken menar å sin sida att patientsäkerheten redan äventyras genom vårdens personalbrist som i sin tur orsakas av bristande arbetsvillkor. Vårdanställda känner en stor etisk stress över att inte kunna utföra sitt jobb som det borde göras och överväger att byta bransch.

De dåliga arbetsvillkoren gör det också svårt att nyrekrytera.

– Alla vet det här, men man har inte hittat någon lösning som skulle stoppa utvecklingen, säger Mari Kangasniemi, professor i vårdvetenskap vid Åbo universitet, till HBL.

När tidigare strejker inte har lett till förbättring sätter facken hårt mot hårt. Patienters liv och hälsa ställs nu mot de vårdanställdas villkor och rätt till strejk. Det är ovärdigt för alla inblandade.

Det hårda tilltaget från vårdfacken avslöjar hur akut man upplever arbetssituationen. En intensivvårdsstrejk utan skyddsarbete är ett tilltag fött ur desperation.

Och en strejk som – om den genomförs – hotar patienternas liv och hälsa måste förhindras. Det är klart att de ansvariga inom sjukvårdsdistrikten och på sjukhusen reagerar.

Det är en situation utan vinnare, och som hade varit helt undviklig om något bara hade gjorts tidigare.

De eftersatta arbetsvillkoren inom vården är inte en nyhet, det har varit känt åratal. Ändå har ingenting hänt, och nu säger vårdfacken till sist stopp.

Det slutliga ansvaret för den eskalerade konflikten faller på politikerna.

Finlands regering lämnade i veckan över ett förslag till ny patientsäkerhetslag till riksdagen, framtaget i ljuset av strejkvarslen. I förslaget ingår att regionförvaltningsverket kan beordra yrkesutbildad vårdpersonal att jobba, trots att man sagt upp sig som en stridsåtgärd, och att verket kan skjuta upp eller helt förbjuda strejk om man inte avtalat om skyddsarbete.

Varken regeringspartiet Vänsterförbundet eller vårdfacken är nöjda med lagförslaget, utan anser att det inskränker vårdarnas möjligheter att försöka förbättra sina arbetsvillkor.

Regeringen Marin bäddar alltså inte för en lösning på konflikten, snarare växer ravinen mellan sidorna som just nu testar gränserna åt varsitt håll.

Men inte i något scenario där patientsäkerheten till sist klappar igenom – om det så beror på patientfarliga strejker eller patientfarliga arbetsvillkor – finns någon vinnare.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp