DELA

Husbondens röst får inte kränka anställda

Helt fel signaler kommer det från ÅHS ledning om vad som händer när man kritiserar förvaltningschefen.
9.000 euro.
Så mycket pengar betalar Ålands hälso- och sjukvård varje månad till förvaltningschef Peter Rask för att han ska göra sitt jobb.
Det är ett svårt och ansvarsfullt jobb, men det är en ersättning som inte bara är kattskit heller.

När Peter Rask i februari i år, som en del av konflikten inom ÅHS, kallade en kollega och anställd marginaliserad och kollegans handlande för sinnessjukt, så var det inte bara ett personligt misstag.
Det var ett grovt misslyckande att göra det han är satt att göra.

På den nivån ska man klara av konflikter med sina läkare utan att vara oförskämd, och alldeles särskilt utan att vara oförskämd i offentligheten.
Detta har inget alls att göra med om den person som utsattes för dessa epitet är en besvärlig typ eller inte. En högsta chef gör inte så.
ÅHS styrelse har i efterhand diskuterat Rasks agerande och ordval. Förhoppningsvis har man inom fyra väggar upplyst om det olämpliga i ordvalen.

I Nya Ålands granskning av den fortsatta processen har det nu visat sig att styrelseordförande Torbjörn Björkman (Lib) med styrelsens goda minne godkänt räkningar på nästan 9.000 euro för juridisk rådgivning åt Rask om den ärekränkningsanmälan som nu förts vidare till åklagare.
9.000 euro för att stöda en chef för organisationen som kallar sina anställda fula saker i offentligheten.
Och det tar inte slut där. Björkman menar att Rask åtnjuter en ”husbondestatus” som gör att angrepp mot honom betraktas som angrepp mot organisationen, och att det är ett stöd som andra anställda inte har att vänta om de kommer i gräl med varann.
Det är patronen det, som ger storbonden en handräckning.

Ursäkta, men nu har ÅHS styrelse tänkt fel. I den tjänsteutövning där Peter Rask utför sitt arbete på ett bra sätt ska han ha allt stöd.
I konflikter han hamnar i ska styrelsen stå bakom honom så länge han har deras förtroende.

Men om en chef gör något som uppenbart är fel, vilket faktiskt var fallet, hur den juridiska processen än utfaller, då ska väl ändå inte styrelsen stå och klia sin bäste bror på ryggen och ge honom pengar för att reda upp sina misstag.

Hade folkvettet fått råda hade det gått till så här:
När Rask väl hade begått sin blunder (och gjort ont värre genom att upprepa sig) borde styrelsen ha tagit honom i örat och sagt; vi tror på att du kan göra ett bra jobb, men nu gjorde du fel. Red upp det här, både med dina kolleger och övrig personal. Be om ursäkt, och förklara att det naturligtvis inte är rätt att du kallade en person marginaliserad och ohederlig som haft mage att kritisera dig.
Blir det juridiska efterspel får du betala för det själv, för det här är inte något ÅHS står för.

Nu är signalen den motsatta. Kritisera förvaltningschefen, och du riskerar bli uthängd på det värsta tänkbara sätt. Försöker du hävda din rätt betalar styrelsen chefens kostnader.
Du har inte en chans.

Det är inte ett arbetsklimat eller en hierarki en modern vårdorganisation ska ha.
Därmed inte ett ord sagt om Peter Rasks förmåga att i övrigt göra sitt jobb.

Nina Fellman