DELA
Foto: Gage Skidmore/Wikimedia CommonsDonald Trump.

Hur ska det går för USA? Och världen?

Donald Trump vann kampanjen om vem ska bli det amerikanska republikanska partiets presidentkandidat.

Man skulle kunna dumförklara de som röstade på honom. Men vad hjälper det.
Med få konkreta förslag och med en uppsjö av motsägelsefulla uttalanden, förolämpningar och tvetydigheter har affärsmannen Donald Trump det som majoriteten i det republikanska partiet i USA tycker att utgör ett presidentämne. Trumps väljare är konservativa människor som vill ha tillbaka ”den gamla goda tiden” när USA var det land man såg upp till och gatorna var av guld. En stor del av väljarna är missnöjda män som känner sig åsidosatta av samhället.

När Donald Trump meddelade att han kandiderar för presidentvalet var det få som tog honom på allvar. Men han var (tydligen) det som en stor del av det amerikanska folket behövde. Han kommer undan med sina uttalanden trots att motståndarsidan plockar ner dem i småbitar och visar på bristerna och osanningarna. Det finns ett klipp på Youtube där den brittiske komikern, politiska kommentatorn och programvärden John Oliver ägnar 20 minuter åt att demontera det som Trump själv och även hans anhängare säger att är Trumps styrkor. Trump beskrivs som mannen som säger sanningen, inte styrs av lobbyister eftersom han betalar sin kampanj ur egen ficka och är helt oberoende av media. John Oliver motbevisar detta med skrämmande enkelhet.

Det är lätt att dumförklara dem som röstar på Trump. Men de sitter med makten att föra fram en tickande bomb både för USA och för världen. Donald Trump visar ingen respekt för de amerikanska maktinstitutionerna, som ska ge stabilitet och skydd för demokratin samtidigt som den skyddar mot maktmissbruk. Han förolämpar bland annat domare i Högsta domstolen, ett av de tre ben som makten står på. Trump vill också isolera USA från omvärlden genom att bland annat säga upp handelsavtal, militära- och säkerhetssamarbeten. Det lämnar ett maktvakuum som knappast fylls utan konflikter. Bland annat Ryssland väntar på en chans att flytta fram sina ställningar.

Om Trump väljs till president gör han det med ett splittrat, sårat parti med sig. Det republikanska partiets anhängare står inte enade bakom Trump, in i det sista försökte partianhängare göra om valsystemet inför det stora nomineringskonventet. Inga toppnamn ville hålla tal och i många fall, som familjen Bush, inte ens delta i konventet. De har istället uttalat sitt stöd för demokraternas Hillary Clinton.

USA:s trovärdighet är också på spel. Hur ska andra länders ledare förhålla sig till en amerikansk president som ändrar sina åsikter varje vecka? Om Trump får makten att lämna alla handelssamarbeten med utlandet lämnar han ett kaos efter sig. Senast USA vände sig inåt ledde det till depressionen på 1930-talet och var också en delorsak till andra världskriget.

Med ett scenario där Rysslands president Vladimir Putin är på ena sidan och Trump på andra sidan känns framtiden minst sagt skakig.

I Finland har vi alltid levt under skuggan av vad ryssen ska hitta på. Om Donald Trump blir president får vi också börja snegla över den andra axeln. Vad amerikanen hittar på om han blir president vet ingen, inte ens han själv.