DELA

Högt och lågt i fotbolls-VM och USA

Dagens dubbla ledarspaningar begrundar Fifas fortsatta sviniösa beteende i samband med VM i fotboll och den komiska tragedi som väntar i USA-valet 2024.

Toppen och botten i VM

I damernas fotbolls-VM rafflar topplagen vidare mot kvartsfinalerna; imorgon möter Spanien Nederländerna och Sverige ställs mot Japan; på lördag drabbar först Australien och Frankrike samman och sedan England och Colombia.

Fastän starttiderna på vår sida av jorden varit gräsliga har Yles TV2 förtjänstfullt visat många av de underhållande matcherna. Detsamma kan inte sägas om de svenska public service-kanalerna, som överlåtit till radions P4 och de kommersiella krafterna att stå för sändningarna. Bedrövligt.

Även Fifas pågående VM-turnering i Australien och Nya Zeeland har haft sina – sedvanliga, frestas man säga – bedrövliga inslag vid sidan av planen. Vi tänker då på det internationella fotbollsförbundets hantering av anklagelserna om sexuella övergrepp i Zambias landslagstrupp.

”Om han vill ligga med någon av spelarna måste vi säga ja.” Citatet kommer från en anonym medlem av spelartruppen som intervjuades i ansedda The Guardian för en månad sedan, och som pekade ut lagets tränare, Bruce Mwape, som en serieförövare.

Ryktena kring Mwape är inte nya; i november förra året bekräftade Fifas zambiska underorganisation att de fört vidare liknande anklagelser till den zambiska polisen och till moderorganisationen. I bägge instanserna har de sedan omsorgsfullts tystats ner.

Fifa har dessutom under VM:s presskonferenser stenhårt avbrutit alla frågor om saken, med hänvisning till att affären är av ”politisk” natur. Vi känner igen organisationens sviniösa beteende från herrarnas fotbolls-VM i Qatar förra året, då mänskliga rättigheter var ett tabubelagt ämne och spelare med armbindlar i regnbågens färger hotades med avstängning.

Zambias ”Koppardrottningar” fick respass ur turneringen med bara en vunnen match i gruppspelet, men har ändå satt landet på fotbollskartan efter sin tredjeplacering i Afrikas VM-kval, där man bland annat klådde Nigeria.

Betalt har de däremot inte fått. The Guardian rapporterar att de flesta spelarna fortfarande är oavlönade. Fifa har lovat alla deltagare i tävlingen 30 000 dollar var – men betalar inte spelarna direkt, utan sina egna lokalorganisationer som sedan ska passa pengarna vidare.

Det ska bli rafflande att se om medlen alls når de kvinnor längst ner på botten som bär upp alltsammans.

USA 2024: dags att laga popcorn

Den som funderar över skillnaden mellan komedi och tragedi bör studera USA-politiken. Som vi berättade i måndags visar en opinionsundersökning nyligen utförd av New York Times att 54 procent av republikanerna stödjer Donald Trumps presidentkandidatur i nästa års primärval; närmare 70 procent av alla republikaner tror också att det var något fuffens med presidentvalet 2020.

Efter tragedierna i samband med det valet väntar nu nästa år en rejäl komedi. New York Times och Washington Post avslöjade igår att nyupptäckta dokument ännu tydligare visar att Trumpbunkerns advokater visste att deras plan för att byta ut Joe Bidens lagliga elektorer – de ”mänskliga mandat” som slutligen röstar fram den nye presidenten – var olaglig och troligen skulle fällas i Högsta domstolen.

Den viktigast frågan kvarstår emellertid: förstod Trump själv verkligen att han förlorat?

Det är en fars i den högre juridiska skolan att det kan bli Trumps storhetsvansinne som räddar honom från det allvarligaste av åtalen som nu rullas ut, nämligen att han medvetet ljugit om ”valfusket” för att behålla makten. Bara då kan han fällas.

Allt Trumps advokater behöver göra för att klara sin megalomaniske klient från ett fängelsestraff i 55-årsklassen är alltså att trovärdigt visa att han hederligt trodde på konspirationsteorierna. Det lär inte bli så svårt …

En annan humoristisk delikatess är den svärdsdans som många av dessa advokater kommer att behöva utföra framöver. Troligen kommer åtskilliga av dem att bokstavligen få vandra från rättegångssalarnas försvarssida upp till vittnesbåset. Många av dem var trots allt med på insidan under de kuppliknande upploppen den 6 januari 2021 och samtalade med Trump.

Andra i deras skara har funnits vid hans sida i golfresidenset Mar-a-Lago när han beordrade sina underhuggare att gömma de hemligstämplade handlingarna han stulit med sig; även de lär behöva vittna mot sin chef och klient.

Mest underhållande lär dock själva valkampanjen bli, mellan en allt gaggigare 82-årig Biden och fenomenet Trump, en bindgalen babblande brandgul babian som, om han fälls, faktiskt kan hamna i Vita huset och i fängelset – samtidigt.

Det är sannare än någonsin, att en komedi är en tragedi med volymrattarna uppvridna till elva.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp