DELA
Foto: Erkki Santamala

Hemesterns revansch

År 2009 introducerades ”hemester” i ordlistan. Då till följd av finanskrisen.
I coronakrisens kölvatten har begreppet fått ett uppsving. Förhoppningsvis av det mer permanenta slaget.

”Vi kan inte bara sitta på stugan”.

Det konstaterar finländaren Tom Lindholm i tisdagens Nya Åland. Det kanske inte låter som den mest spännande orsaken att bestämma sig för att besöka Åland för dagen, men det är just kärnan i begreppet ”hemester”.

Det är de spontana resorna, de oupptäckta skatterna i närområdet. I det avseendet är Åland en guldgruva.

År 2009 blev ”hemester” intaget på Språkrådets nyordslista i eftersvallet av finanskrisen då många upplevde en sviktande privatekonomi. Krassa tider inbjuder uppfinningsrikedom och sparsamhet vilket ledde till att många skippade södernresan för en tur i de nordiska breddgraderna.

Drygt tio år senare befinner vi oss igen i dystra ekonomiska tider till följd av en pandemi som också fysiskt hindrar oss från att resa till många länder. Även i de fall resor är ”tillåtna” avråder myndigheterna.

”Coronaviruset och virusspridningen utgör fortfarande en global risk. Den allmänna reserekommendation som Utrikesministeriet gett på grund av pandemiläget är fortfarande att man ska undvika resor som inte är nödvändiga”, skriver statsrådet på sin hemsida.

Med resor som inte är nödvändiga avses till exempel fritidsresor.

Den uppmaningen har gett upphov till ett nyvaket intresse för det egna landets smultronställen. Cirka 70 procent av finländarna uppger i en turismenkät gjord av resekampanjen ”100 orsaker att resa i Finland” att de planerar att turista inom Finland i år. En ökning av turisterna från öst syns även i den åländska stadsbilden. Visit Åland berättar också att det är fler förstagångsbesökare i år jämfört med tidigare år.

”Vi har hört från flera branscher att de har fler finländska turister och det syns även i stadsbilden”, säger Niko Micklin, försäljnings- och projektledare på Visit Åland.

Inbäddat i konceptet hemester ligger naturupplevelsen. Finländarna hänger sig nu mer åt friluftsliv och nationalparkerna upplever en renässans. Coronakrisen har överlag påverkat finländarnas förhållande till naturen, speciellt de under 25 år. Det visar en enkät som Finlands miljöcentral och Miljöministeriet gjort. Hos de unga framträder också stora förändringar i attityd: många unga anser nu att naturen är viktigare, de rör sig mer i naturen och är i högre grad oroade över naturens tillstånd.

När det kommer till naturturism är Åland en toppdestination i Finland. I ett skärgårdsparadis finns det alltid något att se och göra. Många turister vittnar om hänförelse när de väl stigit i land.

”Det är alldeles underbart. Jag blev direkt kär”. Det säger Katarina Boijer som besöker landskapet för första gången.

Här kunde också ålänningarna bli bättre på att återupptäcka och utforska öar, skär, röda landsvägar och lummiga skogsgläntor. Vi blir lätt hemmablinda inför den mångfald av skönhet och upplevelser som finns i vårt landskap. Även i avsaknad av en viruspandemi finns det faktiskt ingen orsak att resa utomlands under sommarmånaderna när vi bor på ett så vackert ställe.

Förhoppningsvis har ordet hemester nu kommit för att stanna. Och förhoppningsvis stannar vi också hemma mer och lär oss uppskatta de skatter vi har runt knuten.