DELA

Heja, heja, hela Ålands förenade Åland United

Hur ofta får man vara med om en fotbollsfinal där guldet står på spel? Hur ofta är det då en hemmamatch? Hur ofta är det ett åländskt lag som spelar om detta guld?
Svaret är; inte så ofta. På lördag eftermiddag finns chansen.
Det är i sig mycket märkvärdigt och fint att Åland har två fotbollslag, ett dam- och ett herrlag på högsta nivå i Finland. Ännu märkvärdigare är det att det går så bra för dem. IFK Mariehamn går mot en hedersam fjärdeplacering, och Åland United har chans på guldet.

Detta kunde man fundera mycket på. Vad är det som de åländska fotbollslagen gör rätt, när man på ett så minimalt litet ställe lyckas få fram, finansiera och administrera två framgångsrika ligalag, och dessutom med en särskild värme som gör att de importerade spelarna lämnar Åland mestadels med goda minnen. Samla den andan och den förmågan på burk och sälj den, så är du en rik person.

Under alla tider har herrfotboll betraktats som intressantare och framför allt bättre fotboll. Att det tjejerna gör är nån slag b-variant av samma sak.
Den oerhört framgångsrika svenska landslagstränaren Pia Sundhage, som gästade Åland i samband med att hon fick priset som Årets feminist 2014, ser det inte så. Hon säger att damfotbollen är intressant för att den är annorlunda, att det är fotboll som på vissa sätt, till exempel vad gäller fair play, är bättre än herrfotbollen.

Vill man gå på argumentet att man inte är intresserad av ”sämre” fotboll, så ska man ju inte gå på IFK Mariehamns matcher heller, för man kunde ju lika gärna sitta hemma och titta på en engelsk ligamatch, eller en VM-final i repris på sin HD-tv. Det är bättre, men det är inte här, inte nu, inte vi.

På lördag finns chansen att heja ett åländskt lag till guld. Är du en medgångssupporter är chanserna goda för en seger. Är du en av dem som gillar spänningen så står allt på spel. Vill du visa ditt stöd är det mer än välkommet.

Upp ur sofforna, fotbollsfantaster. Den här chansen kommer inte ofta.

Och tjejer. Vi vill göra ett guld-löp till måndag.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax