DELA

HD:s dom ger Obama ny fart i presidentrejset

USA:s högsta domstol gav president Barack Obamas sjukvårdsreform en befriande nick i förra veckan. Det innebär att det åter är helt öppet vem som vinner valet i höst.
”Obamacare” har den kommit att kallas, reformen som ska göra att många fler amerikaner får rätt till sjukvård. Republikanerna har dock slagit bakut och kallat hela tanken på allmän sjukvård för socialistisk och oamerikansk. Obamacare har använts flitigt i den republikanska primärsvalsdebatten, inte som något intressant utan som skällsord. Kandidaterna har tävlat om att visa sin avsky för presidentens påhitt.
Mer än hälften av delstaterna i USA har också besvärat sig mot reformen till USA:s högsta domstol med målet att få hela ”Affordable Care Act” (som den heter formellt) upphävd och förklarad icke förenlig med konstitutionen.
Men en i grunden delad domstol kom med röstsiffrorna 5-4 – som det så ofta blir i USA:s HD – fram till att reformen är okej att införa. Det var till slut domstolens ordförande John Roberts – tillsatt av den republikanske presidenten George W Bush – som fällde avgörandet.

”Obamacare” har inte bara varit ett slagträ för republikanerna, den är dessutom blytung för presidenten inför höstens valkampanj. För när Obama misslyckats med att infria många av sina vallöften från förra valkampanjen har han investerat enormt mycket politisk prestige i sin sjukvårdsreform. Hade HD inte godkänt lagen hade utsikterna varit betydligt sämre för Obama att bli omvald.
Nu kom domstolen till slutsatsen att ”Affordable Care Act” är laglig, och det är en oerhört stor framgång för Obama. Nu har han en verklig reform att luta sin annars ganska tilltufsade presidentperiod mot. Med tanke på att Guantanamo fortfarande håller fångar, ekonomin är skakig och arbetslösheten fortsatt hög var det en verkligt behövlig semesterpresent.
Kanske blir det också det som tippar över vågskålen till Obamas fördel när rösterna räknas i november. Ju fler stora frågor som tar fokus från ekonomin desto bättre för presidenten. Till det ska läggas att utmanaren, Mitt Romney, måste hantera frågan omsorgsfullt.
Om Romney lyckas använda ”Obamacare” som ett lagom skrämselvapen för att framställa Obama som slösaktig och oamerikansk, har han chansen att få domen att spela honom i händerna. Om han däremot, för att locka republikanernas högerflank, dundrar på allt för mycket om socialism och att Obama vill att staten ska ha all makt över folket, riskerar han att tappa mittenväljarna.

Men även om domstolens tummen upp till reformen är viktig för Obama är frågan om det som sker i Europa just nu inte är ännu viktigare. USA har inte fått tillräcklig fart på sin ekonomi för att kunna agera lok för världsekonomin i allmänhet och den europeiska i synnerhet. Och med ett så bräckligt europa är det svårt för Obama att få hjulen att snurra snabbt nog för att hinna ingjuta hopp i opinionen i USA före valet.
Om EU-länderna enas om en hållbar lösning som också marknaden tror på kan USA tjäna på det. Och den som tjänar mest är den sittande presidenten.
Men tills det händer får Obama njuta av segerns sötma efter utslaget i HD. Och det är inte fy skam det heller.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax