DELA
Foto: Joakim Holmström
Tack och adjö. Mika Nordberg (MSÅ), Wille Valve (MSÅ) och Mats Perämaa (Lib) är tre avgående ministrar som inte får förnyat förtroende i lagtinget.

Hård dom mot avgående regering

Väljarnas dom mot den föregående landskapsregeringen är hård. Samtliga partier backar, sammanlagt fyra mandat, och bara tre regeringsmedlemmar överlever valet.

Väntan på ett valresultat blev lång, betydligt längre än vad alla hade tänkt. När resultatet till sist äntligen kom stod Centern som solklar vinnare.

Centern tar nio mandat, en ökning med två, och det starkaste stödet sedan 1999. Veronica Thörnroos ser ut att bli lantråd som valdrottning för det största partiet. Det visar att den reformtakt som den avgående landskapsregeringen har haft har väckt missnöje bland väljarna.

Valvinnare är också Hållbart initiativ och Obunden samling. HI tar som nykomling två platser i kommande lagting och hade häng på ett tredje.

Obunden samling lyckas växa till fyra mandat och Bert Häggblom gör återigen det näst bästa personliga valresultatet av alla, precis som för fyra år sedan. Bert Häggblom delade under valkvällen ut en känga mot Moderaterna som bildades genom att de dåvarande obundna lagtingsledamöterna bildade Moderat Samling tillsammans med Frisinnad samverkan. Kan de gräva ner stridsyxan för att förverkliga den högerregering som flera partier har pratat om i valrörelsen? Det återstår att se.

Socialdemokraterna var det parti som fick lida mest för de senaste fyra åren i regering. Partiet har stått i skottlinjen i kommunreform, jaktfrågor och den mycket märkliga Veikkaushistorien.

Socialdemokraterna har profilerat sig starkt i miljöfrågan under de senaste åren och har i stor utsträckning varit ensam på täppan – när HI i våras började formera en valkampanj lyckades de få stöd som annars troligtvis hade gått till Socialdemokraterna.

Det är väldigt ovanligt att så många ministrar gör ett så dåligt val som i år. Wille Valve, Mika Nordberg och Mats Perämaa klarar inte av att försvara sina lagtingsplatser. Tony Asumaa ställde inte upp vilket gör att fyra av sju ministrar inte kommer att sitta i nästa lagting, om de inte kommer in som ersättare.

Moderat Samling Åland får fyra mandat, tre av dessa innehas av nya kandidater. Bara Tage Silander är den enda i MSÅ som lyckas försvara sitt mandat. Två tidigare ledamöter gör comeback och tar sig in – Jörgen Strand och Fredrik Karlström samt Annette Holmberg-Jansson som i förra valet kom in på ersättarplats. Moderatkampen i Jomala har varit stenhård i år med Strand, Karlström, Valve, Holmberg-Jansson och Mika Nordberg som alla har kämpat i samma kommun.

Anders Eriksson är en annan återvändare som gör ett bra val. Han föll ur för fyra år sedan men ställde upp i valet i år igen. När Axel Jonsson lämnade sitt uppdrag som partiordförande och Pia Eriksson tog över tappade Ålands framtid fart. På samma sätt som ”Frilleeffekten” kan ha gynnat Moderaterna gav ”Antaeffekten” Ålands framtid fortsatt representation i lagtinget. Frågan är om partiordförande Pia Eriksson blir kvar i en sådan roll.

Men det här valet handlade inte bara om återvändare. Centern Liz Mattsson gjorde ett superval 299 röster. Hon erbjuder något som Centern har saknat- en ung kvinna med entreprenörsprofil som dessutom är stark på landsbygden.

Det här valresultatet ger avgående landskapsregering underkänt, nu kommer de stora reformerna från de fyra senaste åren rullas tillbaka, åtminstone de stora som kortrutt och kommunreform. Vad som blir i stället börjar det förhandlas om bara några timmar.